To je to što me zanima!

VIDEO Cijelo mjesto je čekalo da se vrati s nagradom: 'Za našeg Niku morali smo imati doček'

Niko Vitlić (8), učenik 2. razreda OŠ Tučepi, dobio je nagradu ‘Luka Ritz’. Odbio je uzvratiti udarac. Napravili su mu feštu s bakljadom i vatrogascima. Mama i tata su oduševljeni
Vidi originalni članak

Nagrada za promicanje tolerancije "Luka Ritz" ove je godine zasluženo otišla u ruke osmogodišnjeg Nike Vitlića (8), učenika drugog razreda Osnovne škole Tučepi. On se sa svojim roditeljima, učiteljicom, predstavnicima škole i prijateljima iz razreda u srijedu uputio u Zagreb na svečanu dodjelu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih. Tamo je vesela družina na čelu s Nikom osvojila baš sve. A onda ih je po povratku, nakon uzbudljivog dana, dočekalo pravo iznenađenje. Na ulicama Tučepa dočekalo ih je cijelo mjesto. i doček kojeg se ne bi posramili ni Vatreni. Baklje u rukama njegovih Tučepljana, vatrogasne sirene DVD-a Tučepi, pjesma i veselje zavladali su u ovom malom priobalnome mjestu na Makarskoj rivijeri. Učiteljica Marlena Bogdanović priznaje da se rasplakala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Svaka čast Luki Modriću i 'vatrenima', ali da se u skoro 22 sata okupi i mlado i staro, u našemu 'Malome Mistu', pred školom, da ovako dočekaju dobitnika Nagrade 'Luka Ritz'...

Tu su bili i moji učenici iz prethodnih generacija, moja djeca... Ovo su moji Tučepi - napisala je na Facebooku.

Svaki dan je kod vatrogasaca

Prepoznali su svi kako rijeka dobrote i nenasilja može biti velika i prepoznata bez obzira na to što dolazi tek od malenog osmogodišnjaka. Jer u današnje vrijeme, kad je vršnjačko nasilje sve više izraženo, Nikina gesta u trenutku kad je i sam bio izložen nasilju vršnjaka prepoznata je u cijeloj Hrvatskoj. No ovaj maleni dječak i inače je ponos cijelih Tučepa, zato mu je i priređen ovakav doček.

- Nikin stric je vatrogasac, a i Niko je zaljubljen u vatrogastvo. Svaki dan kad prolazi kraj našeg vatrogasnog doma Niko svrati, sjedne za upravljač vatrogasnih kola, upali rotaciju, obiđe sve vatrogasce, malo popriča i ode. Zaslužio je ovakav doček - sa smiješkom će Goran Bušelić, zapovjednik DVD-a Tučepi.

S time se slaže i njegova učiteljica Marlena, inače više puta nagrađivana za svoj rad u prosvjeti. Ona je prijavila Niku za nagradu kako bi skrenula pozornost svih na važnost rada s djecom.
- Kad je jedan od mojih učenika iz razreda na odmoru udario Niku, on mu nije uzvratio. Okrenuo se i udaljio, odlučio je ostati miran. Ovo je rijetkost da dijete te dobi tako reagira - priča nam pa nastavlja:

- Cijelo moje djelovanje, sve moje aktivnosti i projekti imaju glavni nazivnik 'odgoj djece'. Škole su po definiciji, nažalost, samo u teoriji odgojne ustanove, a trebale bi biti odgojne i obrazovne. Meni se čini da se sve više ulaže u obrazovanje, infrastrukturu, a najmanje u odgoj, iako je najzahtjevniji dio našeg posla. U teoriji i zakonu imamo dobre pravilnike, ali u praksi su učitelji prilično nezaštićeni, prepušteni sami sebi. Najmanje imamo vidljivih rezultata, a Nagrada 'Luka Ritz' je itekako vidljiva. Zato je za svaku pohvalu od MZO-a da i dalje ovu nagradu drže na visokoj razini - nastavlja ponosna učiteljica Bogdanović.

NAGRADA LUKA RITZ Pomažu vršnjacima: 'Ova djeca čine prava čuda, oni mogu biti uzor i mnogim odraslima...'

'Niko je pacifist'

Cijela Hrvatska sad zna kakav je Niko, a je li on doista takav, odgovor nam je spremno ponudila Nikina mama Ana Vitlić.

- Niko je onakav kakvog ste ga vidjeli. On je jedno dobroćudno dijete još otkad je bio mali. Nekad je i tvrdoglav, hoće sve po svome. Ma tipično je dijete, samo je dobroćudan, on je pacifist, ne voli čak ni kad se malo glasnije raspravlja. Odmah se povlači, odlazi. Voli muziku, želja mu je svirati klavir, evo baš čekamo odgovor iz Glazbene škole je li upisan. Voli čitati, voli slušati muziku. Glavni je gdje treba pjevati, ne boji se javnih nastupa i večeras na proslavi Dana škole ima solo točku u pjevanju - govori ponosna mama Ana, koja ima još jednog sina, 13-godišnjeg Roka.

Niku i njegove prijatelje koji su ga bodrili u Zagrebu očekuje veseli završetak drugog razreda. Svima njima, kao i svoj djeci u Hrvatskoj, želimo što manje ružnih situacija i sukoba.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • ssanpenn 13.06.2024.

    Ne kužim baš ovu priču. Pa masa djece je dobila udarac i nisu vratili niti su ikome tužili. Možda je to u Tučepima nikad viđeno...

  • bečar-bečar 13.06.2024.

    HALLLLLLOOOOOOO agresivci !!!! ovdje se dogodio dječak !!!!!! ovo nije dinamo i ajduk,ulica i droga !!!!! dječak je pokazao kako treba i točka! vi pišete(komentari) kao da je on kriv... do kad iskrivljena mišljena o POZITIVI ??????

  • Bože!!!! 13.06.2024.

    Bravo!!!Sad će dobivat svaki dan šamarčine .Tko tebe ti njega

Komentiraj...
Vidi sve komentare