To je to što me zanima!

Veljko Kajtazi na obilježavanju Svjetskog dana Roma: 'Znatno je poboljšan njihov položaj'

Svjetski dan Roma obilježen je u nedjelju u Romskom naselju u Kutini gdje je saborski zastupnik Veljko Kajtazi ustvrdio kako se položaj Roma u Hrvatskoj znatno poboljšao
Vidi originalni članak

„Prvi put ne samo da obilježavamo, nego i slavimo Svjetski dan Roma u svim županijama. Imamo i razloga, jer položaj Roma znatno se poboljšao zahvaljujući Vladi", izjavio je Kajtazi. Pritom je istaknuo značaj provođenja Operativnog programa za nacionalne manjine, a unutra posebno romska nacionalna manjina.

"Izuzetno sam zadovoljan jer je ova Vlada jedina vlada u EU koja izdvaja sredstva za aktivnost u svih 70 romskih naselja u Republici Hrvatskoj", rekao je.

PREDSTAVLJANJE U RIJECI Peđa Grbin: 'Naša obaveza je promijeniti katastrofalnu vlast'

Dodao je kako je Kutina dobar primjer suradnje i s jedinicama lokalne uprave.

„Obnovljen je i uređen društveni dom, provedena je legalizacija, osigurani su priključci električne energije za kućanstva. Samo takva suradnja doprinosi poboljšanju položaja Roma.“

Grad Kutina svojim projektima nastoji Rome integrirati u društvo.

ISPOVIJEST 'Bivši muž traži da promijenim prezime jer je njegova zaručnica previše ljubomorna, ali neću!'

„Zato u romskom naselju u Radićevoj ulici u Kutini planiramo izgraditi školu i vrtić. Samo obrazovanje će doprinijeti uključivanju Roma u društvo.“, izjavio je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.

Gradu Kutini prihvaćen je projekt „Korak po korak ka održivoj uključenosti – unapređenje Romskog naselja u Kutini u smjeru, otpornosti i održivosti“ u sklopu inicijative New European Bauhaus. U okviru projekta planirano je potpuno uređenje i proširenje naselja Roma na kraju Radićeve ulice. Za izgradnju potpuno novog naselja trebat će nekoliko godina.

Proslavu su organizirali Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara",  zastupnik Kajtazi i Vijeće romske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • umjereni pacifist 08.04.2024.

    imam poznanika manjinca koji žali što ne može kupiti auto na svoje ime jer kao vlasnik imovine gubi pravo na stan,režije,povlastice za djecu,odlazak djece na more itd,itd. fina smo država. socijalno osjetljiva.

  • umjereni pacifist 08.04.2024.

    u beogradu manjinci čiste ulice zbog nedostatka naobrazbe, u mađarskoj čiste ulice,sade cvijeće,skupljaju lišće i nakon završene dnevne šihte dobiva se bon za podizanje hrane djeci koja čekaju gladna. a mi???

  • umjereni pacifist 08.04.2024.

    vrijedi li i za spomenute manjince ako odbije ponuđeni posao od burze da mu se ukidaju sva prava?

Komentiraj...
Vidi sve komentare