To je to što me zanima!

Veliki test mesa: Analizirali smo sastav 
salama, pašteta...

PROBLEMATIČNO: Ukupna količina polifosfata ne smije prelaziti 5000 miligrama po kilogramu prerađevina. Mi smo u jednom proizvodu našli ukupno gotovo 9000
Vidi originalni članak

Polifosfati u mesnim pripravcima vežu vodu i mast, a u našem organizmu ometaju apsorpciju kalcija, što smanjuje koštanu masu, a to dugoročno može dovesti i do osteoporoze. Polifosfati su dopušteni aditivi, no treba ih dodavati u umjerenim količinama. Ukupna količina polifosfata ne smije prelaziti 5000 miligrama po kilogramu prerađevina. Mi smo u jednom proizvodu našli ukupno gotovo 9000 miligrama.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

>>> Cijelu priču čitajte u ponedjeljak u tiskanom izdanju 24sata.

Idi na 24sata

Komentari 110

  • 11.05.2015.

    Mislim da duljina termičke obrade mesa može biti presudna, dosta toga se može "ubiti" na laganoj i dugoj vatrici......

  • zembo 11.05.2015.

    cijeli život jedem samo svinjetinu i sve moguće prerađevine od svinje - kobasice, krvavice, šunke, čvarke, meso iz banjice, kosanu mast, prilog je obično piletina - i to barem jednom dnevno, za vikend i po nekoliko puta na dan, pogotovo kad idem u gorice i sl. osjećam se odlično. Svinje hranim sam, hranu za njih uzgajam sam....godišnje, moja obitelj od 5 članova pojede oko 4 svinje od po 170 kg u prosjeku plus 2-3 odojka i popijemo oko 1300 litara vina (od nas 5-ero samo nas dvoje pije aktivno). na pamet mi ne pada kupovati povrće ili meso ili bilo kakvu hranu...čak si i brašno doma meljem sam. sve to košta me višestruko skuplje od hrane u trgovini ali znam što jedem.

  • KiperFilip 11.05.2015.

    samo pogledate dokumentarac FOOD.inc.,...................samo pogledas i sve ce vam biti jasno

Komentiraj...
Vidi sve komentare