Dok sam živjela i radila u Švicarskoj, godinama sam skupljala sjemenje rajčica. Imam ih iz Rusije, Amerike i svih dijelova Europe, Kine i Japana, pohvalila nam se Trudi Boršoš (57).
Njezine rajčice susjedi zovu “zlatnim jabukama”. Umirovljenica, koja se u Požegu doselila 2008., sve plodove sa suprugom Stjepanom (65) uzgaja na ekološki način. Ističe da nikada nije koristila pesticide ili umjetna gnojiva. Prihranjuje ih i prska samo tekućinom koju dobiva od kopriva koje drži namočene deset dana u vodi.
- Obožavam rajčice. U ladicama u svojoj sobi imam sjemenje 1300 različitih vrsta, a u svijetu ih postoji više od 4000. Iako nismo vegetarijanci, sa suprugom svaki dan pojedem najmanje dva kilograma. Baš volimo jela u kojima dominira okus rajčice. Osim toga, ne mogu si zamisliti dan bez povrća i voća - kaže Trudi.
Listove plodova štiti prskajući ih s mlijekom s 0,9 posto masnoće. Kako kaže, svaka sorta rajčice ima posebnu boju, okus i veličinu.
- Tužna sam što se danas na tržnici može kupiti samo nekoliko vrsta mog omiljenog povrća. Nekad se moglo naći desetke sorti, ali brojne regulative Europske unije to su uništile - tvrdi Trudi.
Osim rajčica, Švicarka na svom imanju ima i artičoke, smokve, patlidžane, paprike, kupus i ostalo povrće koje obožava spremati na sve moguće načine.