To je to što me zanima!

Vatrogascima stiže kamion iz engleskog muzeja: 'I dalje radi, zamijenit će kamion iz 1970.'

Dennis Sabre, britanski vatrogasni kamion 10 je godina proveo u Vatrogasnom muzeju Mansfield. Koristili su ga za izložbe, a sad se vraća na prvu liniju u Hrvatsku, boriti se s požarima
Vidi originalni članak

Staro britansko vatrogasno vozilo marke Dennis Sabre vraćeno je u službu nakon što je čitavih 10 godina provelo izloženo u Nottinghamshireu. Kako piše BBC, šalju ga u Hrvatsku gdje će ga koristiti vatrogasci u jednom DVD-u.

Naime, Vatrogasna i spasilačka služba Nottinghamshirea umirovila je Dennisa tijekom 2014. i donirala ga Vatrogasnom muzeju Mansfield. Ondje su ga, kao ključni dio zbirke, koristili za izložbe i dane otvorenih vrata.

- Iako je u našoj zbirci dosta dugo, ostao je operativan. Vratili smo ga u skladište prošlog kolovoza dok se čekalo da se na njemu obave radovi i ponovno postane potpuno operativno vatrogasno vozilo. Njegova pumpa i ljestve su testirani i opremljeno je velikodušnim donacijama - rekao je za BBC Paul Horton iz službe za komunikacije muzeja.

Naime, njegova sudbina trebala je biti malo drukčije. Povjerenici lokalne dobrotvorne organizacije shvatili su da je i dalje u dobrom stanju i razmatrali su da ga pošalju u Ukrajinu. Ipak, bojali su se da će biti uništeno u ratnoj zoni te su ga odlučili poslati u Hrvatsku. 

Kako doznajemo, ono je početkom svibnja stiglo u Hrvatsku te je predano jednom DVD-u na sjeveru zemlje. Ondje je zamijenio isluženi kamion Magirus Deutz iz 1970.

- Bilo nam je žao vidjeti ga kako odlazi, No povjerenici su odlučili da bi ovo bila vrlo vrijedna gesta za pružanje prijeko potrebne protupožarne zaštite u Hrvatskoj. On će biti tamo da pruži ključnu vatrogasnu službu u Hrvatskoj i želimo mu sve najbolje - rekao je gospodin Horton.

Inače, ovo nije prvo takvo vozilo koje koriste Hrvati. Brojni kamioni iste tvrtke i dalje su u akcijama u Baranji, sjeveru Hrvatske pa čak i Dalmaciji.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Jopazg 28.05.2024.

    Citajte s razumjevanjem. Vatrogasni kamione ne prelaze milijun-dva kilometara. Taj kamion je generalno uredjen,ima jake pumpe i opremu. Moze sluziti jos barem 30 godina s obzirom da su ga kompletno sredili strucnjaci u Engleskoj.

  • Patton1203 28.05.2024.

    Daleko smo dogurali, do muzejskih eksponata. Na zdravlje.

  • MakisaKZZS 28.05.2024.

    Ovo je prava slika Hrvatske.Odmah iza Ukrajine.Sta sad kaze AP?

Komentiraj...
Vidi sve komentare