To je to što me zanima!

Vatrena linija došla im je do kuća: 'U kesicu sam stavila lijekove i robu i čekala sudbinu'

Požar koji je buknuo kod Gornjih Tučepa u utorak navečer cijelu noć gasilo je oko 250 vatrogasaca iz cijele Dalmacije. Pričali smo s bakom Viktorijom koju je buktinja uhvatila dok je bila kod kuće
Vidi originalni članak

Nemam ja di. Ova kuća je sve što imam. Bilo je strašno, užasno. Ove dvije cure što tu žive dok rade na sezoni su skupile stvari i otišle, ali su se kasnije vratile. Govorile su mi: 'Teta Viktorija, molim vas ajte s nama'. A di ću ja dico? Ostat ću ovdi pa šta Bog da. Sin nije mogao do mene jer je doli zapeo u prometu, nije se mogao probiti. A ja sam u jednu kesicu stavila svoje lijekove i par krpica za presvući se, sjela na stolicu tu, na vrhu ovih stepenica, gledala taj plamen ispred sebe i čekala sudbinu – priča nam 88-godišnja Viktorija Lalić rukom pokazujući šumu iznad svoje kuće u Tučepima.

Vatrena linija došla je na par stotina metara od njezine kuće, a kako kaže gospođa Viktorija, stotine vatrogasaca je prošlo gore. Požar koji je buknuo kod Gornjih Tučepa u utorak navečer cijelu noć gasilo je oko 250 vatrogasaca iz cijele Dalmacije. Gašenje im je otežavala bura koja je tijekom noći počela popuštati, a jutro poslije vjetar se smirio što je gasiteljima olakšalo posao. U pomoć su im stigla i dva kanadera, pa je već prije podneva buktinja stavljena pod kontrolu. Na brojnim punktovima iznad Tučepa, od Čovića do Šimića, Srida Sela, Gornjih Tučepa i Podstupa dežurali su vatrogasci i sanirali požarište i sanirali manja izbijanja vatre. A da je tijekom noći bilo lako, nije.

KAPA DOLJE FOTOGALERIJA One su naše heroine! Hrabre vatrogaskinje bore se s požarom kod NP Krka

Grgo Mijačika iz Podstupa priča nam kako su se vatrogasci cijelu noć probijali po šumi i makiji oko kuća i gasilo vatru, a kad su obranili kuće, polijegali su po cesti od umora.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ova kuća je moja djedovina. Preko ljeta su tu sin i nevista i njihov dvoje djece. Sinoć je djecu čuvala moja kćer, a oni nisu bili kod kuće. Kad sam čuo da je požar, odmah sam došao. Isti tren. I sin je došao, odveli smo djecu dolje na sigurno. Pripremili smo pumpu da gasimo vodom iz ovog malog bazena što smo ga stavili ispod kuće, ali nije bilo potrebe. Bilo je gadno. Kiša pepela je padala po nama – priča nam Grgo. Vodi nas iza kuće i pokazuje stabla koja su popilali da plamen ne zahvati kuću. A plamen je došao doslovno na dva metra, zid je već pocrnio.

- Automobil od sina mi je bio parkiran malo iznad kuće, u šumi. Izgorio je. Nema vode jer je izgorjela 'okiten' cijev, i to više od 50 metara. To je cijev koja dovodi vodu u naselje, s izvora na Biokovu. Mi smo to radili u vrijeme korone, nas 20 punih sedam dana. Zahtjevan je to teren, a sad ćemo morati sve ponovno – priča nam Grgo kojemu je izgorjelo 80 maslina na ravnici iznad kuće.

- Ovo mjesto je meni lijek za dušu i tijelo, ne znam što bih da sam izgubio ovu kuću – zaključuje Grgo. 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • toby 31.07.2024.

    Ebala te kesa Muje Keseđije

  • fazer 31.07.2024.

    Neodržavanje okoliša,trava i nisko raslinje do jaja sve to skupa sa nemarnošću pojedinaca dovodi do toga.Iz prve ruke znam taj dio gdi je gorilo sve neodržavane parcele i neke zapuštene kuće.Zašto u RH na kontinentalnom dijelu postoje agrarni redari i ako treba na prijavu pišu kazne zbog neodržavanja privatnih posjeda s duž obale za taj pojam nisu ni čuli.

  • kukutre 31.07.2024.

    UOvom slucaju je kesica najmanji problem vec piromani koji koordinirano na prvo pojavljivanje bure potpale sumu!Drakonske kazne treba uvesti, to je pokusaj ubojstva i unistavanje imovine javne i privatne!

Komentiraj...
Vidi sve komentare