To je to što me zanima!

Zagrebački KBC na meti hakera: 'Ako mogu u Pentagon, mogu i kod nas. Pacijenti nisu ugroženi'

Primorani smo isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera te ćemo iste vraćati u produkciju kada se uvjerimo u njihovu sigurnost i ispravnost, rekli su ranije iz KBC-a pa najavili konferenciju za medije
Vidi originalni članak

Hakeri su napali sustave Kliničkog bolničkog centra Zagreb, zbog čega su u 10 sati najavili konferenciju za javnost. Kibernetički napad dogodio se u u jutarnjim satima u četvrtak, a bili su primorani isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera.

PRATITE UŽIVO:

- Sigurnost bolesnika nije ugrožena. Svi hitni bolesnici su u salama. Sve funkcionira. Malo teže, ali važno da funkcionira. Preglede će svi obaviti. Problem je u tome što duže traje printanje nalaza. Laboratorij radi normalno, ali je ljudima malo teže - rekao je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb Milivoj Novak.

NA METI HAKERA Hakerski napad na KBC Zagreb: 'Morali smo sve isključiti, ali neće ugroziti naše bolesnike!'

Kaže kako motiv napada u ovom trenutku nije poznat motiv. Ne sjeća se, kaže, da su do sada imali kibernetički napad.

- Bolnički informatički sustav bi trebao proraditi vrlo brzo, a izvor napada ne mogu znati, forenzika je uključena kao i sve nadležne službe. Kibernetički napadi se događaju svugdje. Ako mogu ući u Pentagon, mogu i kod nas. Strah o tome da se može dogoditi postoji već dugo vrijeme kod nas. Nije bilo pitanje hoće li se dogoditi, već kad će se - dodao je.

PREUSMJERAVAJU PACIJENTE Pročelnik Hitnog prijema KBC-a Zagreb o hakerskom napadu: 'Ne možemo ni nalaze printati'

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Preglede koji su zakazani će svi pacijenti i obaviti, kaže. Mali problem je u tome da duže traje printanje nalaza, ali nitko neće biti poslan doma jer se srušio sustav, dodao je.

- Najbitnije je da Hitna funkcionira. Zamolili smo Hitnu službu Zagreba da nas malo odtereti dok se problem ne riješi - rekao je Novak pa dodao da podaci pacijenata nisu ugroženi te da nije došlo do curenja podataka.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Željeno korisničko ime Njofra 27.06.2024.

    Koliko je meni poznato, hakiranje nitko ne radi iz dosade, uvijek postoji cilj, kakav cilj može imati hakiranje bolnice?.....meni se cini da su to oni matini vrhunski strucnjaci pomijesali kablove od robotaksija sa bolnickim aparatima i da je sve palo...javit ce se bozinovic da je sve pod kontrolom..

  • Željeno korisničko ime Njofra 27.06.2024.

    Vidjet cemo za par mjeseci s kojom tvrtkom ce KBC sjlopiti ugovor o softverskoj zastiti i odmah cemo znati ko je inicirao ovaj hakerski napad, tako je bilo i u slucaju HAK-a, neces milom hoces silom, pa kad ponove napad nekoliko puta prisilit ce vas.

  • Space Wall 27.06.2024.

    Zaposlite i platite osobe u Information Security-u. Ne bi me čudilo da ne znate niti šta je SOC.

Komentiraj...
Vidi sve komentare