To je to što me zanima!

Kako će se spriječiti influencere da reklamiraju kockarnice? Platforme su vrlo kooperativne!

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o igrama na sreću. Zastupnike zanima kako će se spriječiti procvat ilegalnih kockarnica, ali i reklamiranja istih na Googleu i Meti
Vidi originalni članak

Kako se boriti protiv ilegalnih kockarnica, koje prema procjenama zauzimaju 40 posto tržišta, kako spriječiti njihov daljnji procvat te suzbiti oglašavanje na Facebooku i drugim društvenim mrežama, ali i putem influencera i tiktokera, zanimalo je Borisa Lalovca (SDP). Hrvatska je u nekoliko godina blokirala 700 stranica ilegalnih kockarnica, dok u drugim europskim državama se blokira do 10.000 stranica. Pred saborskim zastupnicima našle su se izmjene Zakona o igrama na sreću koje se nalazi u prvom čitanju, ali prijedlog ne daje odgovore na navedena pitanja. Naime, zakon se isključivo restriktivno usmjeren na domaće medije i domaće priređivače igara na sreću, a iz vida ispušta ilegalne priređivače igara, ali i oglašavanjem na Googleu i Meti (Facebook i Instagram). 

- Ovim prijedlogom se prvi puta uvodi sustav zabrana i ograničavanje oglašavanja, a zahvaljujući ovako restriktivnom sustavu Ministarstvo financija je prvi put u prilici obratiti se Facebooku i Google te drugima, obavijestiti ih o ovoj iznimno restriktivnoj mjeri i tako upozoriti ih na izmjene zakona. Pokazalo se da su Google i Facebook spremni na suradnju i da oni u situacijama kad su svjesni postrožavanja zakona  znatno drugačije reagiraju i u slučaju ovih ilegalnih priređivača - kazala je državna tajnica Ministarstva financija Tereza Rogić Lugarić u Saboru.  

Dio zastupnika koji se zalažu za potpunu zabranu oglašavanja, a državna tajnica odgovorila je da niti jedna europska zemlja nije zabranila noćno oglašavanje igara na sreću.

Prijedlog zakona donosi potpunu zabranu oglašavanja priređivača igara na sreću u tiskanim medijima, dok bi na televiziji i radiju bilo zabranjeno od 6 do 23 sata. Predložene izmjene usmjerene su i na sprečavanje rada nelegalnih internetskih priređivača. Ideja resornog ministarstva je dodatno proširiti mjere sprečavanja izmjenom Općeg poreznog zakona, gdje bi se propisala mjera blokade uplata u igre koje internetom priređuju nelicencirani priređivači. Mjeru bi provodili pružatelji platnih usluga, odnosno banke i kartične kuće, a ove odredbe dio su Opće poreznog zakona koje će tek biti izmijenjene. 

Budući da se zakon bavi ograničavanjem i zabranom oglašavanja, Franu Tokića (DP) zanimalo je što se može učiniti da ta vidljivost igara na sreću bude manje prisutna u sportskim ligama i na majicama igrača koji su često uzori maloljetnicima. 

- Moramo razlikovat dva pojma, jedno je zabrana oglašavanja igara na sreću, a drugo je sponzorstvo. Zabrana oglašavanja uključuje izravno pozivanje na igre na sreću i to je predmet ovog zakona. Isticanje loga spada u domenu sponzorstva i to nije bilo predmet ovog zakona - odgovorila je državna tajnica. 

Dubravku Novak (Možemo!) zanimalo je kako se planira spriječiti poslovanje ilegalnih kladionica koji su putem mobitela dostupni mladima. Belgija ima 800 blokada dnevno, a čini se da u ovom prijedlogu to nije dovoljno obrađeno. Kako spriječiti da kockarnice reklamiraju influenceri, koji su veliki uzori klincima, upitala je zastupnica.    

- Ovaj prijedlog zakona je rađen tako da je uzeta u obzir komparativna praksa velikog broja europskih zemalja. Mi smo do sada imali  mjere zabrane pristupa određenim stranicama, a ovaj prijedlog zakona uvodi i blokadu uplata, tako da mi slijedimo najbolju europsku praksu. Spomenuli ste pitanje influencera, a kao što sam rekla nama ovako restriktivnije mjere u zakonu daju mogućnost da kontaktiramo Facebook, Tik Tok i ostale platforme preko kojih se influenceri oglašavaju. Iz iskustva europskih zemalja vidimo da te platforme su vrlo kooperativne kad su u pitanju oglašavanja ove vrste  - kazala je državna tajnica Rogić Lugarić. 

PRATITE UŽIVO:

Boris Piližota (SDP) ispred kluba SDP-a pozdravio je intenciju zakona, ali i upozorio na manjkavosti koje očekuje da se ispravi do drugog čitanja. Prvo je pitanje ilegalnih priređivača, koji prema procjenu zauzima trenutno 38 posto tržišta. Naveo je kako se sada  blokira njihova IP adrese, ali oni su se brzo prilagodili i u par minuta od blokade generiraju nove linkove. Sada se predlaže da se rad ilegalnih priređivača planira dodatno onemogućiti blokadom financijskih transakcijskih uplata, a SDP-ovac je ukazao da se ne vodi računa da imamo alternativne načinima plaćanja.    

- Prijedlozi su da se IP adrese blokiraju automatiziranim programom. U danjih nekoliko godina naša Porezna uprava je blokirala oko 760 stranica, dok primjerice Danska dnevno blokira 700 stranica - napomenuo je Piližota. 

Postoje alati i način kako se boriti protiv ilegalnih priređivača i to je nešto što bi mi trebali primijeniti, poručio je SDP-ovac. Kada je riječ o zabrani oglašavanja u tiskanim medijima i ograničavanja u elektronskim medijima od 6 do 23. SDP-ovca zanima također kako zabraniti reklamiranje ilegalnih kladionica, prikriveno oglašavanje, neregulirane mobilne aplikacije, nejasna pravila za društvene mreže, ali i sadržaja koja nude influenseri koji reklamiraju kockarnice. 

- Zabrana oglašavanja mora biti ravnomjerna za sve. Postoji bojazan da ćemo regulirati naše domaće tržište priređivača i promotora, a da će se udio koji će nositi ilegalni priređivači povećati. To su pitanja na koja trebamo odgovore. Inicijalno SDP podržava intenciju i cilj zakona, ali očekujemo da naše kritike i prijedloge uvažite do drugog čitanja - zaključio je.  

Prijedlogom zakona osim zabrane i ograničavanje oglašavanja strože se uređuju uvjeti ulaska u prostore u kojima se priređuju igre na sreću. Propisuje se obveza identifikacije svih igrača koji ulaze u takve objekte. Iznimka su lutrijske igre, uz obrazloženje da je riječ o igrama na sreću nižeg rizika. Zakon zabranjuje primanje uplata za klađenje od osoba mlađih od 18 godina, a odgovornost za provođenje zabrana snose priređivači, odnosno kasina i kladionice.  Novost je i registar samoisključenih igrača, koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a u koji će se igrači s problemom ovisnosti moći sami upisati, čime će im biti onemogućen pristup igrama kod svih priređivača. Ivana Kekin (Možemo!) upozorila je da zakon ne prepoznaje potrebu da se kladomati maknu iz kafića, a upravo oni su najveći problem za maloljetnike, ali i ljude koji su prošli liječenje. 

- Kladomati su regrutacijski faktor. Nema javnog interesa u zadržavanju kladomata - ustvrdila je Kekin koja je stava da u blizini škola ili vrtića ne smiju biti kladionice i kasina. Ne regulira se zakonom ni broj kladionica. iako reguliramo broj apoteka ili ureda javnog bilježnika. Navela je kako od njezinog stana do škole njezinog sina u razdaljini od pet kilometara on 30 puta u jednom smjeru izložen kockarskom sadržaju.

- Što se tiče zabrane reklamiranja, koja je svrha da vi zabranite reklamiranje, a mi i dalje imamo situaciju da na svakoj utakmici svaki nogometaš na dresu ima logo kladionice ili naziv kladionice. Pa nismo ništa zabranili onda. Svi koji gledaju utakmicu su tome izložen. Ponavljate da će vam ovaj zakonski okvir dati mogućnost da idete prema Googleu, Meti i da su oni spremni na suradnju. Ja to ne bih baš očekivala da će se Google, Meta voditi našim javnim interesom. To mi je teško za zamisliti. Mislim da smo mi ti koji to moramo raditi - kazala je. 

Kekin je stava da se ne smije ostaviti nereguliran prostor društvenih mreža.

- Luka Modrić sa svojih društvenih mreža poziva ljude da se klade, a on je uzor mladima. Imamo Influencere koje prenose kako kockaju. Ovaj prijedlog to propušta regulirati - upozorila je Kekin.     

Sabor će raspraviti i o Vladinu prijedlogu da se 30. kolovoza proglasi "Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce", u spomen na sve stradale vatrogasce, a posebno na dan kada je 2007. poginulo 12 vatrogasaca prilikom gašenja požara na otoku Velikom Kornatu

Idi na 24sata

Komentari 5

  • TAKE IT BACK 25.09.2024.

    Nadam se da je pitanje samo šala. Ako je zabrana, onda je zabrana za sve. Jedino je pitanje da li su sankcije u obliku kazne koja iznosi jedan dobar ručak.

  • samki@1810 25.09.2024.

    Treba i zatvorit sve kockarnice..

  • TVP 25.09.2024.

    U uređenim drzavama zato postoje zakoni i pravila kao i konkretne kazne za sve koji to ne poštuju. Bez šupljeg stančarenja i jadnog populizma.

Komentiraj...
Vidi sve komentare