To je to što me zanima!

Malenica o štrajku: Pozivam službenike i namještenike da se vrate na svoja radna mjesta

Šefica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković najavila je danas da su se štrajkaši u pravosuđu usuglasili da će prestati obavljati i hitne poslove
Vidi originalni članak

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je za 15:30 danas konferenciju za medije.

- Ja i danas pozivam službenike i namještenike da se vrate na svoja radna mjesta. Svjesni smo kao Vlada svih problema koji imaju i to je jedan od najvećih razloga zašto su i plaće u reformi. Zato ih pozivamo da zajedno s nama rade na poboljšanju uvjeta njihovog rada - započeo je Malenica.

- Od 2016. do danas povećanje je 64 posto - poručio je, dodajući da se to odnosi na nekih 7300 djelatnika.

Kazao je da su na zadnjem sastanku sa štrajkašima predložili potpisivanje sporazuma, a kao sastavni dio tog sporazuma dostavili su i novo povećanje koeficijenata.

- Išli smo za tim da prosječna plaća bude 1000 eura neto. Ponudili smo im da razmotre taj sporazum i žele li još nešto dodati - rekao je i dodao da bi se to primjenjivalo od početka iduće godine, kad bi se donijela nova uredba.

-S druge strane, imamo kritike predsjednika Vrhovnog suda i oporbe da se nedovoljno ulaže u pravosuđe. Osigurali smo 300 milijuna eura za ulaganje u pravosudnu infrastrukturu - kazao je, zaključujući da su vrata ministarstva i dalje otvorena za nove sastanke o unaprjeđenju sustava.

Podsjetimo, štrajkaši u pravosuđu usuglasili su se da će prestati obavljati hitne poslove te obavljati samo one nužne,  o čemu će danas razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom, najavila je šefica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković u ponedjeljak.

KOLAPS SUDOVA Od ponedjeljka se neće raditi svi hitni postupci. Zapisničarka objasnila što sve spada pod njih

"Članstvo i štrajkaši su raspoloženi, s obzirom na to da do dogovora s Vladom o povećanju plaća još uvijek nije došlo, obustaviti i rad na hitnim postupcima, vodeći računa da se nužni poslovi koji dovode u pitanje život, zdravlje i sigurnost pučanstva nastavljaju dalje obavljati", rekla je Šušković na konferenciji za medije nakon sastanka svih sindikalnih povjerenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja i najduži je štrajk do sada u Hrvatskoj. 

Idi na 24sata

Komentari 130

  • 5G 17.07.2023.

    Ljudi moji dragi, nešto bih vas pitao, zašto se niste tako lijepo borili za svoja prava kad je Milanović bio na vlasti?!? Tad ste bili manji od makova zrna! Svi odjednom štrajkaju zato što je Plenković i HDZ na vlasti, predobro se to zna, čak i ptice na grani to znaju. Niste svjesni koliko je dobroga za pravosudne djelatnike napravila ova Vlada, povećala je plaće do daske koliko je mogla, što hoćete, da se našim umirovljenicima skida s mirovine da dobijete 400€?!?!

  • eva60 17.07.2023.

    Niti ovaj niti njegov šef nemaju pojma kako je živjeti sa 700 Eura, a takve plaće imaju i u sudovima i u FINI , ako vam te službe ne trebaju ukinite ali ne omalovažavajte ljude.

  • sanjakorać 17.07.2023.

    prvo ti počni radit ,onda bu i oni

Komentiraj...
Vidi sve komentare