To je to što me zanima!

Bačić: Kupcima stanova vraćat ćemo dio poreza, a polemiku će izazvati ovaj program najma...

Plan predviđa niz mjera koje bi građanima trebale omogućiti povoljnije uvjete za rješavanje stambenog pitanja
Vidi originalni članak

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, na konferenciji za medije predstavit će Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine. Plan predviđa niz mjera koje bi građanima trebale omogućiti povoljnije uvjete za rješavanje stambenog pitanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ovo je prvi puta u 34 godine državnosti da imamo ovakav srednjoročni plan. Značajni broj sugrađana nema pristup priuštivom stanovanju - rekao je uvodno Bačić.

POGLEDAJTE CIJELU PREZENTACIJU

Prezentacija-NPSP_18_10 2024 Branko Bačić - Final! by Ivan Hruškovec on Scribd

Imamo odgovore na visoke cijene stanova za kupnju i najam, kaže potpredsjednik Vlade. Dokument je praćen s brojnim studijama i analizama ponude i potražnje. Europska unija ima plan stambene politike koji je usklađen s našim mjerama. 

Ministar kaže da smo imali veliku potražnju što je uzrokovalo veliki rast cijena. U nekretnine se ulagalo, pa 40 posto stambenog fonda, 958.000 stanova ne služi za stanovanje. Puno se plaća nekretnina i gotovinom, a kupuju i stranci. Procjena različitih institucija je da nedostaje od 232.000 do 286.000 stanova. Od više od dva milijuna stanova se 231.000 koristi za kratkoročni najam. 

- Hrvatska je tako  stopom prenapučenosti u skupini država s velikom prenapučenosti stambene jedinice. Roditeljski dom se napušta s 33,4 godine i samo Portugal je gori. Prosjek EU je 26,5 godina i to predstavlja demografsku prepreku - kaže ministar. 

Indeks priuštivosti u Hrvatskoj je takav da se u Dubrovniku s godišnjom plaćom može kupiti tek 3,2 kvadrata stana, u Zagrebu 6,7 kvadrata, a u Vukovaru 21,8 kvadrata. U Splitu se može kupiti niskih 3,8 kvadrata. 

Četiri poluge za priuštivije stanovanje su: financijska, porezna, zemljišna i ekološko energetska. Bačić očekuje da će program moći pratiti i lokalna samouprava jer bez suradnje s njom neće biti priuštivog stanovanja. 

Za priuštivo stanovanje Vlada želi porezom aktivirati prane nekretnine, poticati dugoročni nama, jačati pravnu sigurnost najamnog odnosa i gradnjom stanova. 

- Uz gradnju je potrebno aktivirati i prazne nekretnine jer za gradnju trebaju velika ulaganja - smatra Bačić.

Jedna od alata je, kaže i porez na nekretnine. Podsjetimo, on će se plaćati od 0,6 do 8 eura po kvadratu praznog stana, kuće i stanove za odmor ili onog koji je u kratkoročnom najmu. Vlasnici ostalih neće plaćati.

- Porezna politika nikada ne može sama sve riješiti. Kada bi porez na nekretnine sam mogao to riješiti, onda razvijenije članice koje ga već imaju ne bi imale problem priuštivog stanovanja. On će samo pomoći kao jedna od poluga. Uvest će se i usklađivati s registrom stanovništva - kaže Bačić

U idućih godinu i pol dana ćemo aktivirati i urediti sve nekretnine u državnom vlasništvu Republike Hrvatske i staviti ih u funkciju priuštivog najma, kaže Bačić. 

Nadalje, ograničit će se kratkoročni najam u zgradama s 80 posto suglasnosti suvlasnika. 

- Nužno je zaustaviti prenamjenu stambenih jedinica u turističke apartmane i tako se smanjuje ponuda na tržištu. Godišnje imamo 50.000 zahtjeva za apartmane. Sprečavamo daljnje urušavanje stambenih jedinica - kaže Bačić.

Ministar tvrdi da mnogi stanovi stoje prazni i zato što vlasnici nemaju pravnu sigurnost, pa će zakonskim izmjenama osnažiti poziciju najmoprimca i najmodavca. 

Na potpomognutim područjima će se izmijeniti zakon kako bi se osiguralo zbrinjavanje mladih osoba i obitelji. Donijet će se i posebni program za prigradska i ruralna područja kako bi se lakše izgradile kuće.

Bačić najavljuje i gradnju novih studentskih domova. Poticat će i neprofitne zadruge i omogućiti im poticaje i sigurnost da mogu graditi stanove. za to će se uspostaviti i posebni "revolving" fond koji bi trebao financirati zadrugarsku gradnju. Taj fond će voditi APN, pratit će ga HBOR, a punit će se i od najma u tim zgradama, novcem proračuna.

- Očekujemo da će i EU osigurati značajna sredstva koja će plasirati prema programima državama članicama. Iskoristit ćemo taj trenutak i u tom trenu ćemo imati takav fond u okviru HBOR-a. To će biti mjesto gdje će se novac prikupiti i distribuirati prema svim daljnjim projektima - kaže Bačić

Ministar najavljuje i poticaje za ugradnju liftova u zgradama, poticaje za obnovu fasada, financirati jače energetsku obnovu, poticati zelenu urbanu obnovu, skratiti procedure za izgradnju obiteljskih kuća. 

- Država će poticati i gradnju privatnih inicijativa koje bi gradile stanove za priuštivo stanovanje. Omogućit ćemo im lakši pristup državnom i lokalnom zemljištu, ali će morati dio tih stanova ostaviti za priuštivo stanovanje. Kroz takav program ćemo prenamijeniti i napuštene vojne, školske i industrijske nekretnine - obećava Bačić. 

Novim zakonom o poticanom stanogradnji. Planira se izraditi kombinacijom svih modela kroz POS novih 8.000 stambenih jedinica. Povećat će se ponuda stanova POS-a po povoljnim uvjetima. Pola stanova u POS zgradama će biti za prodaju, a pola za priuštivi najma, najavljuje Bačić. Također će se drugačije financirati POS, a poboljšati potpore za gradnju obiteljskih kuća. 

- Kako smo na prostoru Banovine gdje smo radili brzo nove zgrade, želimo primijeniti na cijelu Hrvatsku i ubrzati gradnju. Želimo na području velikih gradova poput Zagreba, Splita, Rijeke i ostalih gdje su stanovi nepriuštivi, izgraditi manja naselja gdje bi se i osposobila i društvena infrastruktura. Ali neće to biti geto jer će pola biti za najam, a pola za prodaju.

Program priuštivog najma će izazvati najviše polemike, svjestan je Bačić.  On će obuhvatiti kućanstva koja su iznad praga siromaštva, ali ispod granice prosječnih prihoda. 

U program priuštivog najma treba ući 1.200 državnih stanova - brzo ćemo ih obnoviti i staviti za najam, kaže Bačić.

Preuzet će i stanove od državnih tvrtki i obnoviti i dati u najam. Tu su stanovi HŽ-a, HP-a, HZMO-a, HZZO-a... Nije rekao koliko takvih stanova ima. 

- Uvodimo javno privatno partnerstvo za vlasnike privatnih stanova kojim će upravljati država preko APN-a - kaže Bačić,

Uvjet je da ta jedinica mora biti prazna dvije godine, vlasnik predaje APN-u na upravljanje stan na razdoblje 3 do 10 godina i jamči mu se pravna sigurnost. Vlasnik će dobiti najam u dvije rate cjelokupni iznos, od čega jedan unaprijed. Najamninu će odrediti kao medijalnu cijenu najma.(srednja). 

- APN će useliti u taj stan najmoprimca koji će plaćati priuštivu najamninu koji će ići u fond koji sam spomenuo. A razliku do medijalne tržišne će pokriti država. Kada bi samo deset posto praznih stanova preuzeli u ovom programu, to je 60.000 stanova, a to se ne može izgraditi brzo - kaže Bačić. 

Također, najavio je da će država kupcima vraćati pola iznosa PDV-a za kupnju stana ako se kupuje prva nekretnina. Ako se kupuje od fizičke osobe, onda se vraća porez na promet nekretnina. 

- Bit će i kriteriji i neće se moći kupiti ogromni stanovi i maksimalnu vrijednost. U odnosu na to ćemo vraćati novac - kaže Bačić.

Zaključno: kroz program POS-a će biti 8.000 novih stanova, na potpomognutim područjima njih 2.000 dodatnih, država će za najam dati i 1.200 državnih stanova. Kroz zadruge i njihovo aktiviranje po uzoru na europske zemlje će se izgraditi još 1.200 stanova, a kroz program priuštivog najma će aktivirati barem 9.000 stanova. Za predviđene mjere će biti osigurano 1,2 milijarde eura, stoji u prezentaciji.

- Nadam se da će građani s praznim stanovima pokloniti vjeru državi i da ih daju preko nas u najam. Dobit će značajna sredstva najamnine unaprijed, a inače bi im stan stajao prazan i na njih bi plaćao najam - poručio je Bačić. 

Idi na 24sata

Komentari 72

  • justice12 19.10.2024.

    Uredjivali bi i iznajmljivali vase nekretnine,a oni ni sami neznaju koliko imaju svojih nekretnina,i banke svojih objekata.Oni su se izuzeli od placanja poreza,drzavne nekretnine,banke i crkve.Vase bi iznajmljivali i odrzavali.....da jednog dana kazu....ovo nije vise vase.

  • ALLinONE!! 18.10.2024.

    Zašto povratnici iz inozemstva dobivaju od države raznorazne povlastice, a djeca koja su ostala tu nemaju ništa. Šta su oni građani drugog reda

  • Zagreb _Rakija 18.10.2024.

    Država ti za narednih 5 godina da u dvije rate 42 tisuće eura ?? ( 700×60= 42 000) Ja rentam stan za 750 eura trenutno, mislim da je caka u tome da neću moći jer dvije godine mora biti prazan stan bez trošenja struje. To većinom političari i lovaši imaju takve prazne stanove duže od 2 godine....

Komentiraj...
Vidi sve komentare