To je to što me zanima!

Ursula von der Leyen pozvala zastupnike Sj. Makedonije da prihvate francuski prijedlog

Sjeverna Makedonija mora nastaviti put prema Europskoj uniji unatoč sporu s Bugarskom, rekla je u četvrtak predsjednica Europska komisije Ursula von der Leyen zastupnicima u Skoplju
Vidi originalni članak

I pozvala ih je da prihvate kompromisni prijedlog koji bi trebao ukinuti bugarsku blokadu i omogućiti otvaranje pregovora.

Tisuće ljudi prosvjedovale su pred zgradom parlamenta u kojoj se pred zastupnicima našao francuski kompromisni prijedlog koji bi trebao omogućiti dugoodgađani početak pregovora. 

Policija je opkolila zgradu kako bi spriječila prosvjednike predvođene oporbenim strankama da nahrupe u parlament i prekinu glasanje, a oni su policajce gađali ledenim kockicama i jajima, javlja Reuters.

"Mislim da je sada trenutak da se krene naprijed", rekla je Von der Leyen u obraćanju zastupnicima sjevernomakedonskog parlamenta, javlja agencija dpa.

Sjeverna Makedonija od 2008. čeka na početak pregovora za učlanjenje u europski klub, a krajem 2020. Bugarska je blokirala otvaranje pregovora u sporu povezanom sa zajedničkom poviješću, jezikom i pravima bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

I S EU-OM Prosvjednici blokirali Skopje zbog kompromisa s Bugarskom

Francuska, koja je do kraja lipnja predsjedala EU-om, sastavila je prošli mjesec prijedlog koji uključuje priznanje bugarske manjine u ustavu Sjeverne Makedonija, a ostala sporna pitanja Skoplje i Sofija riješili bi naknadno.

Međutim, prijedlog ne uključuje obvezu Bugarske da prizna makedonski jezik.

"Ako odlučite podržati francuski prijeldog, politička međuvladina konferencija bit će održan

Dok je govorila prišao joj je jedan zastupnik i pružio pamflet s velikim natpisom "NE".

"Pokazali stu vitalnu sposobnost da se mijenjate na bolje. Hvalevrijedni su vaši napori na jačanju vladavine prava, borbe protiv korupcije", rekla je predsjednica EK-a.

Oporbene skupine i nekoliko liberalnih kritičara strahuju da kompromisni prijedlozi ostavljaju previše prostora Bugarskoj da nastavi blokirati pristupne pregovore, no Von der Leyen je u govoru pokušala odagnati te strahove. 

"Makedonski jezik je vaš jezik i u to nema nikakve sumnje", rekla je i dodala "Prijedlog poštuje i vaš nacionalni identitet".

Bilateralne rasprave o tumačenju povijesti ne mogu biti uvjeti za otvaranje pristupnih pregovora, ustvrdila je. 

MOGUĆI PROBOJ Charles Michel: Pregovori o prijemu Sjeverne Makedonije u EU mogli bi početi odmah

Zadnjih dana pristaše najveće oporbene stranke u Sjevernoj Makedoniji, nacionalističke VMRO-DPMNE, prosvjedovale su protiv usvajanja pregovaračkog okvira za EU.

Okvir sadrži nekoliko izvornih bugarskih zahtjeva, no uključuje i obvezu da Sjeverna Makedonija uključi etničke Bugare u preambulu svog ustava.

Oporbeni VMRO-DPMNE je najnoviji francuski prijedlog osudio kao "legalizaciju asimilacije makedonskog naroda".

Prije bugarskog veta, i Grčka je nekoliko godina blokirala pristupanje Sjeverne Makedonije zbog spora oko imena koje je na kraju promijenjeno iz Makedonija u Sjeverna Makedonija.

Bugarski parlament je prošli mjesec povukao veto, što je dovelo do nemira u toj zemlji i pada vlade u parlamentu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Dalibor0704 14.07.2022.

    Opet isti potezi EU prema zemljama bivše YU: Skinite hlače i gaće i sagnite se.

Komentiraj...
Vidi sve komentare