To je to što me zanima!

Uragan Milton naglo jača, udari vjetrova su i do 280 km/h! Na Floridi strahuju nakon Helene...

Ojačao je na kategoriju 5, s udarima vjetra i preko 280 kilometara na sat. Očekuje se da će obalu Floride udariti u srijedu navečer
Vidi originalni članak

U Floridi su proglasili izvanredno stanje. Nakon uragana Helene, koji je odnio više od 220 života diljem nekoliko saveznih država, Floridi prijeti uragan Milton. Ojačao je na kategoriju 5, s udarima vjetra i preko 280 kilometara na sat. Očekuje se da će obalu Floride udariti u srijedu navečer, a mogao bi pogoditi i područje zaljeva Tampa, što bi označio povijesni događaj. 

- Ako oluja ostane na trenutnoj putanji, bit će to najgora oluja koja je pogodila područje Tampe u više od 100 godina - upozorio je Nacionalni meteorološki servis u Tampei. Jedini veliki uragan koji je ikada prišao na 80 kilometara od Tampe bio je neimenovani uragan 1921. godine koji je prošao sjeverno od grada kao ekvivalent uraganu kategorije 3. Direktan udar na područje zaljeva Tampa mogao bi izazvati najgore moguće scenarije za tu regiju.

Floridska uprava za izvanredne situacije priprema se za najveću evakuaciju od 2017. godine, rekao je direktor Kevin Guthrie. 

- Pozivam Floridance da sada dovrše svoje pripreme, provedu svoj plan - rekao je Guthrie.

Državne vlasti očekuju da će Milto izazvati široke prekide napajanja, rekao je guverner Floride Ron DeSantis.

Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je na "potencijalno po život opasne posljedice za dijelove zapadne obale Floride u utorak ili srijedu". Milton bi, prema svojoj putanji koju predviđa NHC, mogao poštedjeti američku unutrašnjost, poput Sjeverne Karoline gdje je uragan Helen prouzročio ozbiljnu štetu, posebice izazvavši poplave.

Helene je ubila najmanje 220 ljudi na jugoistoku Sjedinjenih Država, uključujući 14 na Floridi, navodi AFP pozivajući se na brojke koje su objavile vlasti. Klimatske promjene povećavaju vjerojatnost brzog jačanja oluja i povećavaju rizik od snažnijih uragana zagrijavanjem mora i oceanskih voda, kažu znanstvenici.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Karlo Ve 07.10.2024.

    svet ode u helac

Komentiraj...
Vidi sve komentare