To je to što me zanima!

UN: Zbog napad, iz Libanona pobjeglo više od 50.000 ljudi

Više od 50.000 ljudi izbjeglo je u Siriju zbog izraelskih zračnih napada na Libanon, rekao je u subotu visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi
Vidi originalni članak

"Više od 50.000 Libanonaca i Sirijaca koji žive u Libanonu prešlo je granicu prema Siriji da bi pobjegli od izraelskih zračnih napada", napisao je Filippo Grandi na X-u, dodavši da je "unutar Libanona u ovom trenutku raseljeno preko 200.000 ljudi".  

Glasnogovornik UNHCR-a je kazao da je ukupan broj raseljenih osoba u Libanonu dosegao broj od 211.319, a od toga broja njih 118.000 je pobjeglo otkako je Izrael u ponedjeljak znatno pojačao zračne napade.

"Operacije pomoći su u tijeku, posebice pomoć pripadnika UNHCR-a. Nastoji se pružiti pomoć svima onima kojima je potrebna, a to činimo u koordinaciji s vlastima", rekao je Grandi.

Stanovnici su počeli bježati nakon što je Hezbolah u Libanonu, na početku rata u Gazi otvorio i frontu protiv Izraela. Početak sukoba izazvao je napad palestinskog saveznika Hamasa na Izrael 7. listopada 2023.

POGLEDAJTE SNIMKU VIDEO Izrael pojačava napade: Bejrut je cijelu noć pod udarima

Izrael tvrdi da svoje akcije provodi da bi obustavio vatru Hezbolaha prema sjevernom dijelu svojega teritorija koji graniči s južnim Libanonom te na taj način omogućio povratak desetaka tisuća stanovnika primoranih na bijeg.

Od ponedjeljka je u izraelskom bombardiranju smrtno stradalo više od 700 ljudi. Po podacima libanonskog ministarstva zdravstva većinom je riječ o civilima. 

U samo godinu dana broj ubijenih je porastao na više od 1500, što je više od broja smrtno stradalih tijekom 33-dnevnog rata između Izraela i Hezbolaha godine 2006.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Vlad 28.09.2024.

    Hezbolah je okupirao južni dio Libanona i bilo bi legitimno da iskoriste ovu situaciju kako bi očistili od terorista taj dio države. Na žalost, time bi izazvali osudu arapskih i drugih zemalja gdje su Muslimani na vlasti.

  • purgersirokibrijeg 28.09.2024.

    Neka zahvale hezbolalu i ajatolahu

Komentiraj...
Vidi sve komentare