To je to što me zanima!

'Ulovio sam barakudu, ali kad sam joj vidio zube oštre poput igle, nije mi baš bilo svejedno'

Iskusni ribar iz Pule Sergio Frančula osjetio je snažan trzaj i na površinu izvukao ribu koja se kod nas ne viđa često 'Još mi stoji u zamrzivaču, ali ću je pojesti pa makar i sam'
Vidi originalni članak

Puljanin Sergio Frančula (67), umirovljeni časnik HV-a, ni u snu se nije nadao da će toga jutra, pecajući panulom strijelke, skuše i šarune, uloviti ni manje ni više nego - barakudu. Išao je u ribolov na šarune i skuše, a kad je izvukao ribu izrazito oštrih zubi, ostao je šokiran.

'Opirala se jako'

- Ribolovom kao hobijem bavim se cijeli život. Ali kad sam izvukao, shvatio sam da mi je vrsta nepoznata. Tek kasnije, kad sam išao gledati o kojoj je vrsti riječ, vidio sam da je riječ o jadranskoj barakudi. Pecao sam u uvali Kalavojna i osjetio snažan trzaj. Izvukao sam ribu na barku i odmah uočio da ne poznajem tu vrstu. A bila je dosta snažna i jako se opirala. Čekao sam sa strane da se smiri. Čim sam joj vidio zube, pomislio sam kako je bolje da se malo odmaknem. Izmjerio sam dužinu od 52 centimetra, a kao što vidite, zubi su joj oštri poput igle, veličine od 4 do 5 milimetara. Još mi stoji u zamrzivaču, ali ću je pojesti pa makar i sam jer nije teška - kroz smijeh je rekao Frančula.

U ribolov ide svaki tjedan, a još kao dijete ribario je s ocem, koji mu je i usadio tu ljubav prema moru, ribi i ribolovu.

Vrhunska je delicija

Inače, jadranska barakuda brza je i grabežljiva riba, ali i vrhunska delicija. Iznimno je snažna, a srodna vrsta joj je škaram, koji živi u Jadranu. Jako je izdužena, uključujući i glavu, pa podsjeća na štap. Može narasti gotovo dva metra.

- Mislim da zbog grijanja mora sve više ima ovakvih vrsta. Znam da veće barakude na Karibima znaju napasti čovjeka, a za ovu ne znam. Dosta je rijetka u našim krajevima. Kako ću je pripremiti za jelo, još ne znam. Mislim da ću za to morati nabaviti neki dobar, posebni recept. I kad sam pitao prijatelje starije od sebe jesu li oni ikad nešto lično upecali, odgovorili su da nisu - rekao je umirovljenik koji voli ići na pecanje s unukom.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • Miki_1978 14.08.2024.

    Koja je to riba?

  • Prekobicnjak 14.08.2024.

    Obični škaram, upecao sam ih više puta, nemam teka ju jesti jer je ko zmija ili jegulja pa je dam nekom tko hoće .

  • mir a ne rat 13.08.2024.

    Jadranska barakuda ili škaram. Zadnjih nekoliko godina ima ih dosta na Kvarneru. Niata neobično uloviti ga na panulu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare