Zagrizao je na udicu još u utorak navečer. Mamac je bio snop kišnih glista, ali smo ga ostavili dva dana u vodi da ga mještani mogu vidjeti. Kad sam ga u četvrtak izvlačio iz vode, pomogli su mi kolege ribiči Vlado Cikač i Josip Lukinec.
Tako je svoj najveći ulov opisao Josip Meštrić iz Turčina, predsjednik Sportskog ribolovnog društva Ostriž u Gornjem Knegincu pokraj Varaždina. Njegov som dug je 220 centimetara i težak 78 kilograma. To je najveći som dosad upecan na ribnjacima SRD-a Ostriž.
Golemu ribu podijelili su mještanima, a ostavili su i pozamašan komad za pripremu prilikom zajedničkih druženja ribolovaca. U posljednjih tjedan dana, osim ovog soma, iz ribnjaka su izvukli jednog od 60 kilograma i jednog od 27 kg. I ovoj vrsti ribe temperatura vode pokreće biološki ritam. Zimi je voda hladna pa mu je ishrana slaba.
Za ženke je važno opskrbiti se proteinima prije razmnožavanja, ali na kraju tog ciklusa, koji ga sili da potroši sačuvanu energiju, somu se opet otvara tek, koji raste ljeti. Zato je poznat kao žderonja. Iako su mu usta golema, ždrijelo mu je malo, pa ne bi mogao progutati čovjeka. Još, dakle, ljudi jedu somove.