To je to što me zanima!

Ulica koja je jučer potopljena u Podgori za vrijeme Austro-Ugarske bila je - bujični potok!

Spoj prirodnih nepogoda i loših infrastrukturnih rješenja doveo je do ozbiljnih posljedica za stanovnike Podgore
Vidi originalni članak

Snažno nevrijeme pogodilo je jučer područje južnije od Makarske, a najteže je stradala Podgora, gdje je, prema automatskoj meteorološkoj postaji Pljusak.com u nešto više od sat vremena palo čak 145 litara kiše po metru kvadratnom.

Koliko je situacija bila ozbiljna govori činjenica da je zapovjednik DVD-a Tučepi Goran Bušelić situaciju opisao kao katastrofalnom, te je dodao kako su na terenu bile sve vatrogasne zajednice s područja Makarske rivijere.

VELIKE KOLIČINE KIŠE VIDEO Pogledajte što je bujica ostavila iza sebe u Podgori...

Jedan od ključnih faktora koji je doprinio ovakvim posljedicama, uz ekstremne oborine, jest opožarena površina na Biokovu, koja nije mogla apsorbirati vodu, kao i neodgovarajuće planiranje infrastrukture, napisala je DalmacijaDanas.hr

Prema starim kartama iz doba Austro-Ugarske, poplavljena ulica u Podgori nekoć je bila bujični potok, koji je služio za nesmetan protok oborinskih i bujičnih voda prema moru.

PRIPAZITE! VIDEO Zbog silne kiše nastali su i veliki odroni diljem Podgore

Bujični potoci su vodeni tokovi koji se stvaraju uslijed obilnih kiša ili topljenja snijega i obično teku samo privremeno, posebno u područjima sa strmim reljefom. U Hrvatskoj se taj pojam koristi za potoke koji imaju karakteristike naglog, povremenog vodnog toka koji se pojavljuje u vrijeme obilnih padalina. Potok je s vremenom u potpunosti zabetoniran, čime je onemogućeno pravilno otjecanje vode, što je dodatno pogoršalo situaciju.

Ovaj spoj prirodnih nepogoda i loših infrastrukturnih rješenja doveo je do ozbiljnih posljedica za stanovnike Podgore.

Tijek događanja pratite iz minute u minutu OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • EmilCandor 06.10.2024.

    Pola države je gradilo nelegalno kuće na neurbaniziranim; plavnim i trusnim klizištima, a sad laju na sva zvona a su nezaštićeni.

  • EmilCandor 06.10.2024.

    Pouka glasi: nemojte graditi kuće u potocima!

  • jukiko1 06.10.2024.

    Toliko o tome!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare