To je to što me zanima!

Ukrajinci u munjevitom napadu srušili rusku utvrdu u tvornici u Vovčansku: Upali su komandosi

Ukrajinske snage mjesecima su gađale tvornicu, pucali su iz snajpera, bacali bombe i gađali je dronovima i čekali pravu priliku za završni udarac
Vidi originalni članak

Ruske trupe su 10. svibnja ove godine prešle granicu s Ukrajinom sjeverno od grada Harkiva, a nedugo nakon toga zauzeli su grad Vovčansk koji se nalazi oko pet kilometara od same granice.

Nakon mjesec dana zauzeli su tvornicu kemijskih agregata PJSC Volčanski šri je ključno uporište u središtu Vovčanska, a sastoji se od 30 betonskih zgrada.

Umjesto da im tvornica bude utvrda koja će pokrivati ruske trupe koje prelaze rijeku Vovču, ukrajinske snage su ih iznenadile. Izvršili su protunapad i odsjekli ih od glavnih ruskih snaga.

Nakon tri mjeseca iscrpljujućih borbi, ukrajinski komandosi ''očistili'' su tvornicu od posljednjih ruskih okupatora.

- Borci GUR-a izvršili su sustavno čišćenje zgrada tvornice, neprestano se upuštajući u borbe. U nekim slučajevima, ukrajinske specijalne snage sudjelovale su u borbi prsa o prsa s neprijateljem - priopćili su.

ODJEKUJU EKSPLOZIJE VIDEO Rusi ukrajinski grad sravnjuju sa zemljom: 'Ovo su njegovi posljednji trenuci...'

- GUR je u potpunosti oslobodio teritorij tvornice agregata Vovčansk i uništio okupatore u svim zgradama poduzeća - dodali su.

Neki su ruski vojnici ubijeni, a neki su zarobljeni.

Forbes piše kako nije poznato koliko je točno ruskih vojnika još uvijek bilo u tvornici u trenutku njenog oslobađanja. Na samom početku borbe navodno ih je na stotine bilo raspoređeno u 30 zgrada. Leđa im je držalo rusko topništvo koje je raspoređeno na sjeveru, a navodno su im isporučivali i neke zalihe malim dronovima. 

POZVAO POMOĆ Volodimir Zelenski: 'Bliže smo kraju rata nego što mislimo'

Ukrajinske snage mjesecima su gađale tvornicu, pucali su iz snajpera, bacali bombe i gađali je dronovima. Usput je i preko ljeta ruska ofenziva na Vovčansk jenjavala, a ukrajinske snage gurale su ruske prema sjeveru pa su vojnici u tvornici postajali sve izoliraniji.

Ukrajinci su čekali da se preživjeli Rusi totalno iscrpe, a potom su sa četiri odvojena tima komandosa upala u tvornicu i ''čistili'' su prostoriju po prostoriju. Međutim, oslobađanje tvornice tek je jedan mali korak jer Rusi i dalje drže sjeverni dio Vovčanska.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • DaDay 27.09.2024.

    Projektil Bulava dugacak 12 metara, koji ima procijenjeni domet od oko 8000 km i može nositi do šest nuklearnih bojnih glava, postao je kamen temeljac u pomorsk om dijelu ruske nuklearne trijade.- Strateška raketna krstarica klase Borej opremljena je sa 16 raketa Bulava i modernim torpednim oružjem.- Nova ruska podmornica na nuklearni pogon Car Aleksandar III. izvela je uspješno probno lansiranje balisticke rakete Bulava* To samo kao podsjetnik..........

  • Marko Vidovnjak 26.09.2024.

    Fali info da su isti ti komandosi ubrzo izginuli jer su ih Rusi nakon što su se povukli iz tvornice zatrpali Solcenpekom. Ukrajinci pobjeđuju (tako pišu mediji), a malo po malo gube gradove! Vrijeđate nam inteligenciju....

  • BAyBaY 26.09.2024.

    Ukrajinci su u 3 godine izgubili 20 miliona stanovnika u iseljeništvo, vjerojatno pola mladog muškog stanovništva, neopisivu kolicinu infrastrukture, i teritorije koje nikad nece povratiti nazad. Je je, Ukrajinci pobjeduju ovo, ziher.

Komentiraj...
Vidi sve komentare