To je to što me zanima!

Ukrajina traži sankcije zbog učešća Sjeverne Koreje u ratu

Ukrajina je u srijedu pozvala svoje saveznike da uvedu nove sankcije Pjongjangu, rekavši da je Sjeverna Koreja postala de facto sudionik rata u Ukrajini na strani Rusije
Vidi originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u govoru o svom planu za pobjedu rekao parlamentu da su njegove obavještajne službe potvrdile da Sjeverna Koreja opskrbljuje Rusiju oružjem i ljudstvom, što su tvrdnje koje je iznio i prije nekoliko dana.

"To su radnici za ruske tvornice kako bi se nadomjestilo Ruse ubijene u ratu. I ljudstvo za rusku vojsku. Zapravo, to predstavlja učešće druge zemlje u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije", kazao je Zelenski.

Kremlj je odbacio optužbe da Sjeverna Koreja šalje svoje državljane kao "lažne vijesti". Moskva i Pjongjang poriču kupoprodaju oružja, no rekli su da će ojačati vojne veze, što bi moglo uključivati zajedničke vježbe.

ODGOVORILI Rusija tvrdi: Zelenski svojim 'planom za pobjedu' gura NATO u izravan sukob s Moskvom

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha je rekao da bi saveznici Kijeva trebali čvrsto odgovoriti, uključujući uvođenjem novih sankcija i daljnjom izolacijom Pjongjanga, koji se približio Rusiji od invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

"Ovo je ogromna prijetnja daljnje eskalacije. Približavamo se novoj fazi, novim stvarnostima rata", kazao je na tiskovnoj konferenciji u crnomorskom gradu Odesi.

OGRADIO SE Šef NATO-a tvrdi: Ne podržavam cijeli ukrajinski plan pobjede

Glasnogovornik vijeća Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Sean Savett je u utorak rekao da bi uključenost sjevernokorejskih vojnika u Ukrajini, u slučaju da je istinita, predstavljala značajno jačanje obrambenog odnosa između Sjeverne Koreje i Rusije.

Washington također tvrdi da je Sjeverna Koreja opskrbila Rusiju balističkim projektilima i streljivom.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Victoria Nuland 16.10.2024.

    Sjeverna Koreja je država po mjeri putinofila. Preporučujem selidbu tamo.

  • pomoćnica_kršćana 16.10.2024.

    Njih dvoje a ja i babo sami..

Komentiraj...
Vidi sve komentare