To je to što me zanima!

Ukrajina od Rusije traži human odnos prema zarobljenim borcima, uključujući i strance

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je optužilo Rusiju da nezakonito postupa s ukrajinskim ratnim zarobljenicima i da ih koristi u političke svrhe
Vidi originalni članak

Ministarstvo je također zatražilo humano postupanje sa zarobljenim strancima koji se bore za Ukrajinu.

Ministarstvo je pozvalo Rusiju da se strogo pridržava odredbi međunarodnoga humanitarnog prava, uključujući i Ženevske konvencije iz 1949. koje definiraju međunarodne pravne standarde za odnos prema zarobljenicima.

"Ukrajina osuđuje nezakonito postupanje Ruske Federacije prema ukrajinskim ratnim zarobljenicima, posebice njihovo korištenje u političke svrhe", priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

MARINA OVSJANIKOVA Rusi uhitili pa pustili novinarku koja je prosvjedovala na javnoj televiziji: 'Sve je u redu'

Od ruske strane zahtijevamo da se strogo pridržava odredbi međunarodnoga humanitarnog prava, posebice Ženevske konvencije o postupanju prema ratnim zarobljenicima i prema pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine koji su ratni zarobljenici."

Ističe se i da su "svi strani državljani i osobe bez državljanstva" koji se bore na ukrajinskom teritoriju na strani ukrajinskih oružanih snaga dobrovoljno primljeni u vojnu službu u skladu s ukrajinskim zakonom.

"Te su osobe pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, na koje se, u skladu s odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava rata iz 1949. i Dodatnog protokola I. iz 1977. primjenjuje pravni status boraca", stoji u priopćenju.

"Ovaj status, među ostalim, takvim osobama daje pravo da ih se tretira kao ratne zarobljenike, u slučaju da ih zarobe pripadnici neprijateljskih vojnih snaga."

IZ MINUTE U MINUTU Sirene za zračnu uzbunu čuju se po cijeloj Ukrajini; Zelenski: Naš otpor nikad nećete slomiti!

U lipnju je separatistički sud istočne Ukrajine koji podupire Rusija na smrt osudio jednog Marokanca i dvojicu Britanaca. Dvije su države uložile žalbe na presude.

Prošli je tjedan Britanija izrazila "duboku zabrinutost" zbog izvješća o smrti britanskog humanitarnog radnika dok je bio u ruskome pritvoru u Ukrajini.

Rusija nije odmah odgovorila na priopćenje ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajina je izvijestila da provjerava sve podatke o postupanju prema ratnim zarobljenicima te da će istražiti sva kršenja i poduzeti odgovarajuće pravne mjere.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 1

  • iggy_zg 17.01.2023.

    a isto tako ukrajinci sami sebi unistili prihod hrane...jako human odnos

Komentiraj...
Vidi sve komentare