I dok zbog pandemije korona virusa svijet zahvaća recesija, ljudi gube radna mjesta koja se gase, istarski restorani čini se imaju razloga za - feštu.
Prema pisanju portala Kult plave kamenice, koji se bavi gastronomijom, brojni istarski restorani imaju i u jeku pandemijskog turizma bolju sezonu nego lani. To nam je potvrdila i rovinjska ugostiteljica i poznata svjetska maratonka Mirjana Kmačić Pellizzer koja kaže da se u njezinom restoranu, kao i u većini grada Rovinja traži stolica više.
- Posebno imamo veliki promet zadnja dva tjedna. U subotu smo zabilježili petstotinjak poziva gostiju koji žele kod nas nešto dobro pojesti, pa smo morali neke i odbiti. Knjiga rezervacija puna je za cijeli naredni tjedan. Ne znam što će donijeti sutra i naredni tjedni, obzirom da se Austrijanci moraju vratiti u svoju zemlju, ali za sada stojimo dobro - kaže Mirjana i dodaje:
- Moram priznati da se ove godine struktura ljudi promijenila. Imamo dosta poljskih i čeških turista bolje platežne moći koji su do prošle godine odlazili na ljetovanja u Španjolsku, Grčku ili Crnu Goru. Zbog cijele situacije okrenuli su se Istri i pronašli svoj komadić raja za uživanje.
Prema službenim podacima iz e-visitora, nakon lipnja mjeseca u kojem se je turizam konačno pokrenuo, u srpnju mjesecu se je promet intenzivirao i dosegnuo je brojke od 60 posto u usporedbi s lanjskim rekordnim srpnjem.
Sveukupno je od početka godine realizirano je 1,5 milijuna dolazaka i 9,7 milijuna noćenja. Trenutno u Istri boravi 200. 000 gostiju, njih 33 posto je u kampovima, 37 posto u privatnom smještaju, 16 posto u hotelima, a 14 posto turista je u nekomercijalnom smještaju...