To je to što me zanima!

Učenici iz Velike Gorice snimili su Hrvatsku s ruba svemira...

Gimnazijalci iz Velike Gorice balon su lansirali u blizini Pokupskog
Vidi originalni članak

Naši učenici i studenti snimili su prve fotografije s ruba svemira visoke kvalitete, rekao nam je izvršni direktor tima Luka Nuić. Nucleus Aerospace, udruga i prvi hrvatski raketni startup, realizirali su najnoviji projekt, Ventus 1. Riječ je o meteorološkom balonu sa sondom u kojoj se nalaze tri kamere i elektronika koja mjeri određene parametre tijekom leta.

- Došli smo do 37 kilometara i uspjeli smo naći sondu, završila je u Sloveniji, pa smo imali potragu za njom, završila je u središnjoj Sloveniji - kaže Nuić. Kamere sa sonde uspjele su fotografirati zakrivljenost Zemlje, tamu svemira i Hrvatsku s te visine.

POZORNO PRATE KRETANJE Drama na nebu iznad SAD-a. Vojska je locirala misteriozni balon: 'Ne znamo od kud je!'

- Nucleus Aerospace ima cilj razvijati rakete i svemirsku tehnologiju u Hrvatskoj, omogućiti jeftiniji pristup svemiru implementacijom 3D printanja u proizvodnji. Hrvatska svemirska industrija tek je na početku i cilj nam je da zaživi što više jer imamo mnogo potencijala za tu industriju - kaže Nuić. Dodaje kako su trenutno u stadiju testiranja manjih raketa da bi ispitali tehnologiju i prikupili znanje i iskustvo za buduće misije i projekte.

Kaže i kako im je cilj popularizirati znanost među mladima, pogotovo sektor u kojem rade. CroCube tim planira lansirati originalnu verziju satelita. Prvi je to hrvatski satelit, čije se lansiranje očekuje 15. listopada ove godine.

ILI SU MALI ZELENI VIDEO 'Snimio sam čudnu kuglu iznad Varaždina! Nalikuje onom špijunskom kineskom balonu'

Riječ je o nanosatelitu klase "1U Cubesat" dimenzija 10 x 10 x 10 cm, a težine oko 1,1 kilogram. Kockasti oblik satelita odgovara hrvatskom nacionalnom simbolu prepoznatljivom u cijelom svijetu: crveno-bijelim kvadratićima, pa misija s ponosom nosi naziv CroCube - Prva hrvatska kockica u svemiru. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Prekobicnjak 26.05.2024.

    u americi su taj balon proglasili NLO

  • fui24h 26.05.2024.

    Di su slike

  • Zeko Peko™ 26.05.2024.

    Na visini od 37km ne počinje svemir nego na 100 km visine

Komentiraj...
Vidi sve komentare