To je to što me zanima!

Ubojica iz Praga imao pušku od 8000 eura: 'Nije mu trebala nikakva posebna obuka za to'

Prema dostupnim informacijama, ubojica je pucao u sebe, ali tek kad su na njega pucali policajci. Šef policije također je rekao da je policija u zgradi fakulteta pronašla "velik arsenal oružja i streljiva"
Vidi originalni članak

David Kozak (24), napadač iz Praga koji je ubio 14 ljudi na Karlovom sveučilištu, imao je dugačku pušku s optikom. Dokazuje to fotografija na kojoj je Kozak uhvaćen na šetnici zgrade fakulteta na Trgu Jana Palacha. Bivši policijski inspektor i instruktor obuke gađanja Pavel Černy rekao je za Aktualne.cz da se radi o vrlo skupoj pušci.

- Prema onom što sam vidio, radilo se o dugom oružju tipa AR-15, kalibra 308 Winchester. Dakle, s relativno velikim patronama. I oružje je imalo nišan. Riječ je o luksuznom i skupom oružju, koje košta oko 200 tisuća kruna (nešto više od 8000 eura, op.a.)- rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

DETALJI DRAME U PRAGU Heroj iz Praga riskirao je život da odvuče pažnju napadaču: 'Hej, je**te. Ovdje sam, pucaj!'

- Nije kompletan raritet u Češkoj, ali je stvarno skupa. To je kao da među automobilima birate tunirani BMW- kaže umirovljeni policijski potpukovnik.

Iako se radi o kvalitetnom i skupom oružju, naglašava Černy, ne treba vam puno iskustva za upravljanje njime kada pucate iz blizine.

- Njemu nije potrebna nikakva posebna obuka da puca u ljude na ovoj udaljenosti. Da se bavi airsoftom ili gađanjem zračnom puškom, mogao bi ovo izvesti- kaže Černy.

U Češkoj je za konkretnu pušku potrebno imati dozvolu za vatreno oružje.

POGLEDAJTE VIDEO: PANIKA ISPRED FAKULTETA U PRAGU NAKON NAPADA

ČEŠKA ZAVIJENA U CRNO VIDEO Studenti u Pragu okupili se i zapalili svijeće za kolege ubijene u masakru: U šoku sam

Policija još nije službeno potvrdila da je ubojica u napadu koristio oružje koje se vidi na fotografijama.

- Mogu zamisliti da je unutar zgrade pucao iz pištolja, a ne iz ove puške. Da je pucao u sebe, teoretski je to moglo biti iz puške, ali to bi bio pomalo umjetnički podvig- kaže instruktor. 

Policija je potvrdila da je počinitelj legalno posjedovao nekoliko komada oružja.

- Otkrili smo da on legalno posjeduje nekoliko komada vatrenog oružja. Ništa loše u njegovoj prošlosti nije pronađeno- rekao je predsjednik policije Martin Vondrašek.

MASAKR U PRAGU Ispovijesti iz sobe 309A: 'Javili smo obitelji, zabarakadirali se i čekali. Imali smo plan ako uđe'

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prema dostupnim informacijama, ubojica je pucao u sebe, ali tek kad su na njega pucali policajci. Šef policije također je rekao da je policija u zgradi fakulteta pronašla "velik arsenal oružja i streljiva".

Napad na fakultet najgora je masovna pucnjava u povijesti Češke. U Uherskom Brodu 2008. napadač je ubio osmero ljudi, a napadač iz bolnice u Ostravi šestero 2019. Počinitelji u Uherske Brodu i Ostravi pucali su iz pištolja.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • Hrvat za Hrvate 22.12.2023.

    Ta puska brat bratu sa optikom nije vise od 4000€

  • Halicc 22.12.2023.

    Po tekstu, izgleda da je na faksu bila nečija - čelija, zbog pronađenog oružja.

  • netkotkozna 22.12.2023.

    ovo nije Sniper , ovo je samo jurišna s optikom , Sniper ima drugačiju optiku, 7.9 mm kalibar i veći domet a ozljede su puno ozbiljnije

Komentiraj...
Vidi sve komentare