To je to što me zanima!

U srijedu pakao! Temperature idu i do 40 °C, prijete nam i požari: 'Mogući su kvarovi...'

U srijedu pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti poslijepodne uz jači razvoj oblaka lokalno je moguć pokoji pljusak praćen grmljavinom, posebice u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije
Vidi originalni članak

Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu burin, od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka uglavnom između 18 i 22, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna većinom između 32 i 37 °C.

Crveni alarm izdan je za zagrebačku, riječku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju. Dok je za ostatak zemlje izdan narančasti alarm što znači da je vrijeme opasno. 

Upozorenja za cijelu zemlju su izdana zbog iznimno visokih temperatura.

- Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama - upozoravaju iz DHMZ-a. 

Temperature zraka u regiji rastu do 40 °C, jaka nevremena nadomak zemlje

Visoke temperature navodno nas očekuju tjednima, a vrlo vruće ljeto zapravo tek počinje te mu se na prognostičkim modelima ne vidi kraj. Samim time u periodu pred nama maksimalne dnevne vrijednosti u regiji nerijetko će prelaziti 40 °C, dok će se u Istri one kretati većinom između 35 i 38 °C.

PAKLENO Još 169 dana do Božića: Izmjerili +30 u jednom gradu u 9 ujutro! Hrvatska gori, bit će još toplije

Velike vrućine neće poštedjeti ni ostatak Sredozemlja, iako će se najveće odstupanje od prosjeka prema svemu sudeći bilježiti upravo u našim krajevima, prenosi Istramet

Istovremeno, na zapadu Europe očekuje se sasvim drugi tip vremena. Prevladavat će promjenjivije i osjetno svježije vrijeme, nerijetko uz niže temperature zraka od prosjeka za doba godine.

PROGNOZA VREMENA Narančasti alarm je na snazi, a temperature idu do 36°C! Za dio Hrvatske najavili su i pljuskove

Dio tog svježijeg i vlažnog zraka povremeno može “procuriti” i do naše regije, međutim teško da će značajnije utjecati na Jadran. Ipak, na udaru povremenih nevremena mogla bi se naći Slovenija, Austrija i sjever Italije gdje i slabe fronte na ovako zagrijanu podlogu mogu donijeti razorna nevremena.

Velika opasnost od nastanka požara

Zbog velike količine suhog raslinja na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora, upozoravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

DHMZ POSLAO UPOZORENJE FOTO Pogledajte temperature u Hrvatskoj i gdje je najsvježije...

Uputili su i nekoliko savjeta građanima na pojačan oprez kako bi svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sigurnosti:

  • Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.
  • Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.
  • Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.
  • Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.
  • Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.
  • Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte. 

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

POGLEDAJTE PROGNOZU Prži li ga, prži! Sredinom tjedna vrhunac toplinskog vala i +35°C!

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Danaxy 10.07.2024.

    Zašto pišete GLUPOSTI...i unosite nemir.....među obićne smrtnike.....jedino se nadam da ne čitaju Večernji

  • Selo_malo 10.07.2024.

    Nije problem u tome što je u srpnju +40°C, nego u tome što je u prosincu +18°C. Izgubile su se one prave zime.

  • Konjak 0.5 10.07.2024.

    Kad toliko najavljujete pakao i ostalo... zašto država ne reagira. Skraćeno radno vrijeme i to? 

Komentiraj...
Vidi sve komentare