To je to što me zanima!

U spol se nije sumnjalo dok je alžirska boksačica gubila...

Imane Khelif, MOO, njen tim i Alžir negiraju da je muškarac. Službeni dokumenti saveza koji ju je diskvalificirao ne govore da ima XY kromosome niti kako su ju testirali. Do tad je prolazila sve testove
Vidi originalni članak

U svom rodnom Alžiru, Imane Khelif je nacionalna junakinja, dva puta je bila sportašica godine, ambasadorica je UNICEF-a. Rođena je kao žena, odgajana kao žena, i kao takvoj joj otac nije dao da se bavi boksom jer je to 'muški' sport. U ovoj muslimanskoj zemlji, uloge između muškaraca i žena su strogo podijeljene. Kad se rodi dijete, odnesu ga hodži koji dijete pregleda, obznani je li dječak ili djevojčica. U Alžiru se provodi i obrezivanje sve djece, i dječaka i djevojčica. Praksa poznata kao klitoderiktomija izvodi se na djevojčicama starima do 15 godina, a djevojčicama se uklanja vanjski dio klitorisa. Europski parlament kao i UN godinama rade an tome da se ta praksa zaustavi jer nema zdravstveno ni znanstveno uporište.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 65

  • Vito Scaletta 03.08.2024.

    Ispravak, alžirski boksač.

  • bcelija 03.08.2024.

    U buduće bi sportaši ili sportašice prije svakog meča trebali publici pokazati dal' imaju Džoku ili Mandu! Oni sa Džokama u jednu konkurenciju a oni sa Mandama u drugu.

  • umjereni pacifist 03.08.2024.

    ajmo dečki!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare