To je to što me zanima!

U ime obitelji traže da se u bolnicama uvedu anonimni porođaji i tzv. gnijezda za bebe

Troškove poroda trebala bi preuzeti država, a po napuštanju rodilišta, djeca bi trebala biti predana ustanovama socijalne skrbi i upućena na posvajanje, dodaje se u pismu
Vidi originalni članak

Udruga U ime obitelji, kao nositelj Hoda za život Hrvatska, u srijedu je u javnom pismu saborskim zastupnicima i predsjedniku Vlade predložila da se u najhitnijem roku u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona kojim će se trudnicama omogućiti anoniman porod u bolnicama. Iz inicijative podsjećaju na stravičan događaj koji se dogodio jučer u Zaprešiću, kada je tek rođeni dječak, star sat do dva, pronađen u kanti za smeće u pothlađenom stanju, a život mu je spašen zahvaljujući odgovornoj reakciji dvojice mladića koji su slučajno naišli i čuli plač bebe te brzoj i profesionalnoj intervenciji Hitne pomoći i bolnice Sveti Duh gdje je novorođenče prevezeno

Da bi se ovakvi slučajevi sveli na neumanjivi minimum, udruga U ime obitelji kao nositelj Hoda za život Hrvatska predlaže da se u najhitnijem roku u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona kojim će se trudnicama omogućiti anoniman porod u bolnicama. 

Mogućnost anonimnog poroda u bolnicama i punktovi, tzv. gnijezda za bebe  

Također, zahtijeva da se "hitnim zakonskim novelama" (zakonskim promjenama) sve bolnice u Hrvatskoj obvežu na otvaranje posebnih punktova, tzv. gnijezda za bebe, gdje će roditelji moći ostaviti svoju tek rođenu djecu za koju se ne mogu ili ne žele skrbiti.

OSTAVLJENA BEBA U ZAPREŠIĆU Susjedi za 24sata: 'Mladići su čuli plač i našli bebu u kanti za smeće'; Doktor: 'Stabilno je!'

Uvođenjem mogućnosti anonimnog poroda, odnosno osiguravanjem mogućnosti trudnicama da prilikom poroda ne otkriju podatke niti o sebi niti o ocu djeteta, majkama u teškim psihosocijalnim i materijalnim uvjetima omogućio bi se siguran porod te bi se njima i njihovoj novorođenoj djeci mogla pružiti nužno potrebna primarna zdravstvena zaštita, ističu iz udruge.

Troškove poroda trebala bi preuzeti država, a po napuštanju rodilišta, djeca bi trebala biti predana ustanovama socijalne skrbi i upućena na posvajanje, dodaje se u pismu.

U Hrvatskoj u prosjeku na svako dijete dostupno za posvajanje postoji šest parova koji ga žele posvojiti, a na opravdanost takvog zahtjeva dokazuje primjer Austrije, koja je instituciju anonimnog poroda uvela još 2001. godine. Od tada do 2019., tijekom 18 godina, u Austriji je zabilježeno 606 anonimnih poroda, odnosno gotovo 35 anonimnih poroda godišnje. Time su ta djeca spašena od sudbina nalik onoj koju je doživio novorođeni dječak u Zaprešiću, ističu u Udruzi u ime obitelji.

VIDEO: UZNEMIRUJUĆE Jezivo! U ovoj kanti za smeće u Zaprešiću našli su novorođenče

Premda se takvom regulativom djelomično krše prava djece da saznaju svoje podrijetlo, napominju u Udruzi, podatci da se u Austriji od uvođenja mogućnosti anonimnog poroda znatno smanjio postotak smrtnosti novorođenčadi te da istraživanja nisu zabilježila poteškoće u razvoju djece rođene u anonimnom porodu, pokazuju da je primjena tih mjera nužna i u Hrvatskoj.

Osiguravanjem mogućnosti anonimnog poroda država bi ispunila svoju dužnost zaštite zdravlja i života i majke i novorođenog djeteta, slučajevi poroda u nehumanim i zdravstveno krajnje opasnim uvjetima, kao i slučajevi zločina čedomorstva sveli bi se na minimum, procjenjuju u Udruzi.

Otvaranjem posebnih punktova u bolnicama sa stalnim videonadzorom u kojima bi roditelji mogli ostaviti svoju novorođenu djecu, osim suzbijanja čedomorstva i nesigurnih poroda, smanjio bi se broj slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djece, ali i izloženost novorođenčadi trgovini djecom, naglašavaju iz Udruge U ime obitelji.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • aingemahtec 15.05.2024.

    A možda da tomašević pita beby lazanju za savjet što bi učinio sam sa sobom

  • aingemahtec 15.05.2024.

    Odlična inicijativa koja će biti glatko odbijena kao i sve pametno sto se predlaže

  • liliZG2.0 15.05.2024.

    U ime obitelji je udruga koju "volim" jednako kao i klečavce na trgu , no ovo je jedna odlična inicijativa koju ju odavno trebalo sprovesti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare