To je to što me zanima!

U Hrvatskoj raste broj požara: 'Kada se požar izazove, šteta je veća. To je nenadoknadivo'

Vatrogascima najveći problem stvaraju požari nastali suhim grmljavinskim nevremenima, ali ima i požara, koji su namjerno izazvani, a njih je od 10 do 15 posto
Vidi originalni članak

Hrvatska ove godine bilježi rast broja požara i to u odnosu na prošlu godinu dvadesetak posto više požara te gotovo tri puta veća opožarena površina, rekao je za Novu TV glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

- Ove godine je 7500 hektara opožarene površine za razliku od prošle godine kada je bilo 2500 hektara. Prošle godine u isto vrijeme je bilo 2800 požara na otvorenom prostoru, a ove godine preko 3000 požara. Veći je broj požara i ukupno veći broj intervencija zabilježen ove godine na teritoriju Republike Hrvatske - kaže Tucaković.

OČEVID TEK SLIJEDI Požar kraj kompleksa u Segetu Donjem je podmetnut? 'Postoje indicije, već traže počinitelja'

Ističe kako vatrogascima najveći problem stvaraju požari nastali suhim grmljavinskim nevremenima, ali ima i požara, koji su namjerno izazvani, a njih je od 10 do 15 posto. Iako policija u takvim situacijama brzo reagira smatra da su kazne preblage.

- Kada se požar izazove, šteta je daleko veća, ona se odnosi na prirodne resurse, materijalna sredstva i to je nešto što je nenadoknadivo kada dođe do izazivanja požara - objašnjava Tucaković.

Dodaje kako se zajedničkim snagama kanadera i zemaljskih snaga velike štete spriječene. Upozorio je da se ne pali vatra na otvorenom, ne odlaže žar u prirodu koji nije ohlađen i umotan, ne pali otvoreni plamen te da se u slučaju požara nazovu vatrogasci na broj 193 ili na centralu 112.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Emilio.Kokić 20.07.2024.

    Proporcionalno broju požara raste i prenamjena požarom opustošenog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko

Komentiraj...
Vidi sve komentare