Naša su tržišta za izvoz Austrija, Nizozemska i Danska te Makedonija, Srbija i BiH. U godinu dana izvezemo robe u vrijednosti oko milijun eura, a ostatak prodajemo na domaćem tržištu. Prodajemo cijela jaja, ali i odvojene bjelanjke i žutanjke. Riječ je o smrznutim, praškastim i tekućim pasteriziranim prerađevinama jaja, objasnio je Esad Milak, direktor poduzeća Ecos iz Zlatar Bistrice. Jaja u tetrapaku najčešće upotrebljavaju pekari, hotelijeri i slastičari, a Ecosovi žumanjci najvažniji su sastojak Zvijezdine majoneze. Za preradu jaja brine se oko 50 zaposlenih.
- Nijedan radnik moje tvrtke Ecos nije na minimalcu. Prije bih stavio ključ u bravu nego dopustio da ljudi rade za takvu crkavicu. Na žalost, država nas uopće ne podržava i nikad nam nije dala ni lipe poticaja. Slali smo određene projekte na natječaje, no nikad nismo dobili ništa. Tvrtku sam kupio prije dvije godine i bila je pred stečajem. Do danas smo se izvukli iz problema, a već sljedeće godine planiramo poslovanje konačno završiti u debelom plusu - objasnio je direktor Ecosa Esad Milak.
IAKO SU BEZ KONZERVANSA, U HLADNJAKU TRAJU 20 DANA
Iako većinu proizvedenih jaja u tetrapaku izvozi, Esad Milak, direktor tvrtke Ecos iz Zlatar Bistrice, priznaje da mu je draže domaće tržište. Na stranim tržištima mu, kaže, nameću nižu cijenu zbog konkurencije.
- Moja jaja u hladnjaku traju do 20 dana, a jaja iz Argentine 60. Mi u naše proizvode ne stavljamo konzervans, a neki dodaju svašta. I jasno, njihove su cijene niže od mojih. Teško se s time natjecati - ustvrdio je Milak.