To je to što me zanima!

Tusk želi suspendirati pravo na azil: 'Nećemo dozvoliti narušavanje naše sigurnost!'

Skupine za ljudska prava pozivaju premijera Poljske da odustane od suspenzije prava na azil, sve više zemalja Europske unije više ne gleda oduševljeno na masovne migracije
Vidi originalni članak

Više od 60 nevladinih udruga, među njima Amnesty International i Zaklada Auschwitz-Birkenau zahtijevaju da Donald Tusk odustane od suspenzije prava na azil. Ova prozivka dolazi nakon što je Donald Tusk upoznao članove svoje stranke s novom migrantskom strategijom piše The Guardian. Nova strategija podrazumijeva suspenziju prava na azil. Nevladine udruge kritiziraju Tuska i u otvorenom pismu namijenjenom premijeru tvrde da temeljna prava i slobode nisu tema za raspravu.

 - Zahvaljujući temeljnim pravima tisuće Poljakinja i Poljaka našle su utočište u inozemstvu u teškim vremenima komunističkog totalitarizma- podsjećaju udruge poljskog premijera.

U prošlosti, točnije 2021. godine, Poljska i EU su optužile Bjelorusiju i Rusiju da namjerno usmjeravaju migrante iz Bliskog istoka i Afrike na poljsku granicu.Nevladine udruge optužuju političare i stranke da manipuliraju migrantima za skupljanje političkih bodova. No poljski premijer ostaje pri svom stavu.

-Nećemo poštovati i provoditi bilo kakav europski zakon o migrantima ako ti zakoni štete našoj sigurnosti- izjavio je Donald Tusk.

Poljski premijer obećava smanjivanje ilegalne migracije i ponovno stjecanje totalne kontrole granica. Još uvijek nije objasnio kako planira privremeno suspendirati pravo na azil i izbjeći međunarodne zakone koji obvezuju zemlje da primaju migrante koji traže zaštitu. Njegovi stavovi o migrantima su stvorili razdor u vladajućoj koaliciji. Glasnogovornik parlamenta i vođa stranke Poland 2050 Szymon Holownia je rekao da Tusk govori u svoje ime a ne u ime cijele koalicije. 
 - Smatramo da je pravo na azil "svetinja" u međunarodnom pravu- izjavio je Holownia.

NOVA PRAVILA Božinović: 'Postoji konsenzus članica EU-a o važnosti vraćanja nezakonitih migranata'

Europska unija još nije komentirala Tuskov plan, ali je svjesna opasnosti hibridnih napada koji dolaze iz Rusije i Bjelorusije.Poljska je jedna od mnogih članica EU koje traže pooštravanje zakona o azilu uoči europskog summita na kojem će pitanje ilegalnih migracija sigurno biti postavljeno. Predsjednica Europske komisije Von der Leyen je zainteresirana za prihvatne centre van zemalja EU, nešto kao Albanija koja ima poseban dogovor s Italijom. Iako nije članica EU, Albanija je pristala obraditi zahtjeve muških tražitelja azila u dogovoru s Italijom. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Cipelcug 16.10.2024.

    Bravo gospon Tusk. Dosta je izmišljenih potreba za azilom.

  • ksenijast 15.10.2024.

    ...napokon...bas je dosadilo...sva paznja ide ilegalnim imigrantima...kao da nema drugih problema...

  • Hurmak 15.10.2024.

    Svaka mu čast

Komentiraj...
Vidi sve komentare