To je to što me zanima!

Turudić je nakon imenovanja za šefa DORH-a sam tražio da ga maknu iz sudskih vijeća VKS-a

Ivan Turudić imenovan je za glavnog državnog odvjetnika 7. veljače, dok je bio sudac Visokog kaznenog suda. Od 14. veljače nije dobivao nove spise, a od 19. ožujka ne sudjeluje u odlukama
Vidi originalni članak

Nakon imenovanja za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić, u to vrijeme sudac Visokog kaznenog suda (VKS), u odlučivanju o sudskim predmetima nastavio je sudjelovati nešto više od mjesec dana. Proizlazi to iz odgovora koji smo dobili s Visokog kaznenog suda nakon što se doznalo da je Vrhovni sud ukinuo pravomoćnu odluku VKS-a kojom je Velimiru Čeriću (75) Čeri potvrđena kazna zatvora od dvije godine.

Podsjetimo, Čerić se obratio Vrhovnom sudu tražeći izvanredno preispitivanje pravomoćne sudske odluke, a sud je njegov zahtjev ocijenio osnovanim jer je u sudskom vijeću koje je donosilo drugostupanjsku odluku bio sudac Ivan Turudić, koji je nakon imenovanja nastavio raditi kao sudac. Naime, Turudića je Hrvatski sabor imenovao 7. veljače 2024., odluka je objavljena u Narodnim novinama 9. veljače, a presudu Čeriću VKS je donio 28. veljače. Turudić je na dužnost šefa DORH-a stupio 27. svibnja, a do 26. svibnja obavljao je sudačku dužnost.

PONOVNO ĆE ODLUČIVATI Vrhovni sud ukinuo pravomoćnu presudu Čeri iz Azrine pjesme jer je o njoj odlučivao Turudić

- Sama činjenica da u sudskom vijeću koje odlučuje o konkretnom predmetu, a u kojem je tužitelj državno odvjetništvo, sudjeluje sudac koji je izabran za glavnog državnog odvjetnika, kod objektivnog promatrača stvara opravdanu bojazan odnosno pobuđuje opravdanu sumnju u nepristranost vijeća koje je donosilo odluku. Naime, neprimjereno je da u donošenju sudske odluke sudjeluje sudac koji je izabran za glavnog državnog odvjetnika i ta okolnost sama za sebe objektivno ruši dojam nepristranosti suda. Budući da je nepristranost suda jedna od sastavnica prava na pravično suđenje to je u konkretnoj situaciji ostvarena bitna povreda odredaba kaznenog postupka - navodi Vrhovni sud u svojoj odluci s početka rujna.

No, čini se da je i sam Turudić bio svjestan problema koje bi mogli nastati nastavkom njegova rada u vijećima.

- Naredbom od 14. veljače 2024. predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske odredio je gašenje automatske kružne dodjele spisa u odnosu na tadašnjeg suca ovog suda Ivana Turudića - navode s VKS-a u odgovoru na naš upit.

Nakon te naredbe Turudiću se više ne dodjeljuju novi spisi, no još uvijek radi na spisima koji su mu ranije dodijeljeni. 

NOVA AKCIJA USKOKA Turudić o slučaju Josipa Šarića: 'Peglao' je kartice, a siguran sam da nije znao da će ga uhititi

- Sudac Ivan Turudić je dana 18. ožujka 2024. uputio dopis predsjedniku VKS RH u kojem navodi kako bi činjenica njegovog imenovanja za Glavnog državnog odvjetnika RH "…mogla negativno utjecati na objektivni dojam javnosti i narušiti legitimitet potpune neovisnosti sudbene vlasti, s obzirom da sam Godišnjim rasporedom poslova VKS RH određen za predsjednika 2. Sudskog vijeća (npr. stavovi izraženi u predmetu Advence Pharma Sp.Z.o.o. protiv Poljske, odluka ESLJP od 3. veljače 2022.)". Stoga predlaže donijeti odluku o njegovom otklonu iz svih predmeta za koje je zaduženo vijeće čiji je predsjednik, jer smatra da ne može proći tzv. objektivni test pristranosti - kažu dalje s VKS-a.

Odmah sljedećeg dana, 19. ožujka, predsjednik VKS-a prihvatio je njegov zahtjev. Nakon toga Turudić više ne sudjeluje u odlučivanju kao predsjednik vijeća. S VKS-a nam nisu odgovorili u koliko je predmeta Turudić sudjelovao u odlučivanju u navedenom razdoblju, no kažu kako im je s Vrhovnog suda dosad stigao samo jedan spis u kojem bi u vremenu od 7. veljače do 25. svibnja 2024. kao član ili predsjednik vijeća sudjelovao sudac Ivan Turudić.

Što se tiče umirovljenog javnog bilježnika Velimira Čerića (75), kojeg je Branimir Johnny Štulić iz Azre opjevao u pjesmi 'Pametni i knjiški ljudi, VKS će ponovno odlučivati o nepravomoćnoj presudi kojom je krajem rujna 2022. osuđen na dvije godine zatvora.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • imaš alfa,beta,gama... 26.09.2024.

    Meni je zlo od ovakvih likova,ali stvarno

  • Croatia will not forget 25.09.2024.

    Dobro je govorio Dr Franjo Tudjman Cit: “Mi nećemo dopustiti ostatcima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog stanja kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje. Nećemo to dopustiti tim jugokomunističkim ostatcima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu s kojekakvim regionalnim planovima. Nećemo dopustiti onima koji se vežu i s crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo s crnim, nego i zelenim i žutim vragovima. Nećemo!! A pogledajte što su učinili od Hrvatske !!!!

  • valderamma 25.09.2024.

    kakvi nam domoljubi vladaju, da nemamo turizma nasa drzava bi odavno bila na razini etiopije

Komentiraj...
Vidi sve komentare