Iz Hrvatske turističke zajednice poručili su da je sezona u punom jeku i u srijedu objavili da je od početka godine ostvareno 1,3 milijuna turističkih dolazaka i 3,6 milijuna noćenja, više nego lani, ali i u odnosu na rekordnu 2019.
Točnije, na Jadranu je od početka godine ostvareno 6 posto više dolazaka i 19 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje u rekordnoj 2019. godini.
- Dosadašnji rezultati i trendovi upućuju na to kako će hrvatski turizam u ovoj godini premašiti turistički promet ostvaren u rekordnoj 2019. godini. Najave partnera za glavnu sezonu su odlične, zadovoljstvo rezervacijama potvrđuju i hrvatski turistički subjekti, a u tijeku su i intenzivne promotivne aktivnosti na inozemnim tržištima kako bi glavni dio sezone dočekali maksimalno spremni“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.
No, s druge strane, slovenske turiste koji su uskršnje blagdane proveli u Hrvatskoj, šokirale su određene cijene u ugostiteljskim objektima.
- Uvođenje eura u Hrvatskoj ostavilo je posljedice! Cijene turističkih kapaciteta i ugostiteljskih usluga skočile su u nebo i prije sezone pa su se Slovenci kući vratili praznih novčanik - pišu slovenski mediji, a razočarani turisti javljaju se na društvenim mrežama i komentiraju cijene.
- Dva deci vina i dvije kuglice sladoleda platila sam 24 eura - napisala je u jednoj Facebook žena koja je boravila za Usrks u Poreču.
Slovenac koji vodi svoj lanac burgera prije nekoliko dana je posjetio Umag. Na Facebooku je podijelio fotografije iz jedne konobe u kojoj su porciju jadranskih lignji platili čak 28 eura. Lignje, tvrdi, nisu ni bile jadranske, prenosi Sobota.info.
Objavljena je i fotografija palačinke s Nutellom u Poreču koja je koštala 6,50 eura, a pivo u jednom restoranu košta 5,10 eura.
Što vi mislite, je li Jadran postao preskup za dio turista koji nas posjećuju? Ili se tu ipak radi o izdvojenim slučajevima ekstremno visokih cijena? Kakva su vaša iskustva s Jadrana?
Vjerujete li u prognoze turističkih stručnjaka da nas čeka rekordna sezona?