To je to što me zanima!

Tuđman je nudio Kissingeru milijun dolara da bude hrvatski lobist. Vratio se kući razočaran

NOVI EXPRESS Povjesničar diplomacije razotkriva ključne pojedinosti krucijalnog posjeta prvog hrvatskog predsjednika Sjedinjenim Američkim Državama prije eskalacije srpske agresije, u jesen 1990.
Vidi originalni članak

Tijekom rujna 1990. tekst upravo dovršenog “Nacrta ugovora o Jugoslavenskoj konfederaciji” predsjednik Tuđman dao je prevesti na engleski jezik jer ga je, s velikim očekivanjima, želio predočiti najvišim predstavnicima američke administracije.
Termin “konfederacija”, neugodan za “američke uši”?

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 6

  • tabula 17.06.2024.

    Amerima Hrvatska kao država i njeno postojanje uopće nije bilo u planu i sve su činili da tako bude (plan Z4 i embargo na oružne) i da nije bilo genijalca Tuđmane, njegove ekipe i hrvatskih domoljuba, planovi bi im se i ostvarili. I sad će neka budala reći da nije tako i devalvirati povijesnu istinu.

  • ilcommentatore 17.06.2024.

    TUĐMAN JE BOG.

  • Pop na Fruli 16.06.2024.

    Zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedakovic Jastreb je u danima pred pad Vukovara od predsjednika Franje Tudmana zatražio hitnu evakuaciju civila, a prema snimci koju je u Dnevniku emitirao HTV – nije naišao na osobito razumijevanje, niti zabrinutost. "A ja bih Vas podsjetio, tamo je 2.000 djece. Što cemo s tom djecom?", pitao je Dedakovic. Snimao je sve razgovore sa Zagrebom. "Hajde, hajde, Vi radite svoje, idem ja da vidim što, je l'. Ne dolazi u obzir nikakvo izvlacenje", odgovara mu Tudman. Molbe za pomoc Dedakovic je slao do zadnjeg dana. "Dajte mi to, što ste mi sad kazali, dajte mi to lijepo faksom pošaljite", kaže na snimci Tudman. "E, kad kod mene ne radi faks, gospodine predsjednice", odgovorio mu je Jastreb.

Komentiraj...
Vidi sve komentare