To je to što me zanima!

Tsunami udario Tasmaniju, evakuirali otok Lord Howe

Potres jačine 7,8 stupnjeva po Richteru zatresao je zapadnu obalu Novog Zelanda. Nakon prvog uslijedila su još dva. Za sada nema veće štete
Vidi originalni članak

Snažan potres jačine 7,8 stupnjeva po Richteru zatresao je u srijedu ujutro prema srednjeeuropskom vremenu zapadnu obalu Novog Zelanda. Epicentar je bio 160 kilometara od Invercargilla, u kojem su se osjetile snažne vibracije. Pola sata nakon prvog, uslijedio je potres od 6,1 stupnja. Skoro sat kasnije Novi Zeland se i treći put tresao. Potres je bio jačine 5,2 stupnja. Odmah su izdali i upozorenje na tsunami. Zabilježili su dva vala visine oko 18 i pet centimetara. Upozorenje za Novi Zeland kasnije su povukli, a na snazi je i dalje upozorenje za Australiju. Val visine 25 centimetara udario je u obalu Tasmanije, a još su na njegovom putu Novi Južni Wales, Viktorija, otok Norfolk. Službe za uzbunjivanje izdale su evakuaciju dijelova Lord Howe otoka. Očekuje se da će upozorenje za Australiju trajati još neko vrijeme Ljudima su preporučili su da se maknu iz vode i da se ne kreću uz obalu. Za sada nema izvješća o ozljedama i većim štetama. U nekim gradovima je nestalo struje, a u Tuatpereu se na nekim zgradama vide manje pukotine. Manji potresi osjetit će se i dalje kroz cijeli dan.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Mr. Spock 16.07.2009.

    http://www.youtube.com/watch?v=ip79oBo6nrg :-D

  • tenerife 15.07.2009.

    Val od 25 cm....hallo? pa kaj vi pišete...možda metara..???

  • Gatsby 15.07.2009.

    Komentirate a niste upućeni u stvaranje tsunamija. 17 cm na površini gdje je dubina recimo 2000m je ništa, ali kako se primiče i pada dubina val konstantno raste, tako u plićaku taj od 17cm naraste na 2-5 m putujući pri tome brzinom od 70-80 km/h. - A sad zamislite 1000l vode koja teži cca toliko kg kad vas "pukne" sa 80 na sat.

Komentiraj...
Vidi sve komentare