To je to što me zanima!

Tomašević otvara radove na Sarajevskoj: 35.000 građana uključit će se u tramvajsku zonu

Otvaranje ovih radova označava prvo proširenje tramvajske mreže u posljednjih 20 godina. Osim toga, otvara se i novi južni ulaz
Vidi originalni članak

Danas u podne gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet obilježit će početak radova na Sarajevskoj cesti kod križanja s Vatikanskom ulicom.

Otvaranje ovih radova označava prvo proširenje tramvajske mreže u posljednjih 20 godina. Osim toga, otvara se i novi južni ulaz u grad jer će se Sarajevska cesta povezati s novim cestovnim vijaduktom preko Ranžirnog kolodvora Zagreb i spojiti do mreže autocesta što je spajanje s projektom Hrvatskih autocesta. Očekivani završetak radova je kraj 2025. godine.

PRATITE UŽIVO:

- Ovo je jako važan projekt jer se prvi put u 20 godina širi tramvajska mreža. Ovo je strateški i kapitalni projekt jer će donijeti značajno prometno rasterećenje. Osim ove pruge, širi se pruga i na Heinzlovu ulici - kazao je gradonačelnik  Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare povodom otvaranja radova.

- Bit će izgrađeno osam novih tramvajskih stanica, gradit će se i nova ispravljačka stanica te okretište tramvaja na Ranžirnom kolodvoru. Većina projekta bi se trebala financirati iz EU fondova u suradnji sa Ministarstvom mora, prometa i infrastruktura - dodao je Tomašević.

ZAGREB DOBIVA NOVI ULAZ Kreću radovi na Sarajevskoj: Šire cestu, prvi put u 20 godina grade novu tramvajsku prugu

Zahvalio se i svima na suradnji oko otkupljivanja zemljišta zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kako bi se ovaj projekt mogao realizirati.

- Nova tramvajska pruga povezat će niz kvartova sa centrom grada te uključiti 35 tisuća Zagrepčana u tramvajsku zonu - istaknuo je Tomašević.

Komentirao je i kritike jer radovi počinju u jesen.

- Pa ovo je jako kompliciran projekt i radovi će svakako trajati više od godinu dana. I da smo počeli na ljeto to ne bi imali veze jer će radovi dugo trajati. Sve što se može odrađujemo preko ljeta, ali ovo je važan i dug projekt i krenuli smo s radovima čim su se sredili imovinsko-pravni odnosi - kazao je Tomašević.

- Radovi će ići u etapama upravo kako bismo smanjili pritisak na stanovnike okolnih kvartova - dodao je Tomašević.

POSTAVILI NOVE OZNAKE Ovo su promjene parkiranja u Zagrebu! Blokovsko? To je protivno načelu pravičnosti...

Što s nasilnim učenikom?

Tomaševića su novinari zatim pitali o temi vršnjačkog nasilja u jednoj zagrebačkoj školi zbog koje učenici ne idu na nastavu zbog nasilnog učenika. Na pitanje je odgovorila zamjenica Danijela Dolenec.

- Ministarstvo znanosti obratilo se gradskom uredu da preispita rješenje koje je izdano u veljači ove godine o primjerenom obliku školovanja. Roditelji su se žalili na to. Nakon toga je Ministarstvo izrazilo stav da se to rješenje preispita. Da bi se preispitalo to rješenje za to je potreban postupak u školi i zato smo mi jučer i jutros govorili da ono što je naša zadaća je da dajemo školi podršku, ali sama stručna služba škole, oni mogu sva svoja opažanja i dokumentaciju preispitati, osloniti se na svoje neposredno iskustvo i u tom trenutku se mi uključujemo i ako ima novih spoznaja onda može doći do toga što je primjereni oblik školovanja - kazala je Dolenec.

- Naš gradski tim je svaki dan ovaj tjedan u školi i pomažemo da se to što prije riješi jer nam je svima jasno da je ovo žurna situacija - dodala je Dolenec.

Psi ne mogu na Dolac?

Gradonačelnika su potom pitali o simbolima za zabranu pasa koji su se pojavili pa onda nestali sa tržnice Dolac.

OBJAVILI I KARTU Dva mosta, nova pruga, ceste, podvožnjak: Pogledajte što je Tomašević obećao do 2028.!

- Koliko znam mislim da je ta odluka odavno na snazi, kažu mi od 2009. godine. Pretpostavljam da je to vezano s higijenom i zdravstvenim standardima, a koliko se to primjenjuje u praksi to je druga priča - kazao je Tomašević.

Kreće blokovsko parkiranje

Za dva dana kreće novi sustav parkiranja. Novinari su pitali gradonačelnika je li sve spremno.

- Kao što znate uvodimo red na brojne načine u taj nered. Oko 300 mjesta je vraćeno u rotaciju jer je kroz reviziju potvrđeno da se nisu plaćala ta parkirna mjesta niti je bilo interesa za korištenje nekih mjesta koja su bila korištena. Mi smo sada oslobodili dovoljno mjesta kao da smo otvorili još jednu garažu na Langovom trgu. Uskoro to kreće i to će biti samo jedna mjera u nizu, ide se i u produženje naplate kako bi stanovnicima centra olakšali pronalaženje parkinga i vjerujem da će se olakšati stanarima - rekao je Tomašević.

OD IDUĆEG TJEDNA Kreće izgradnja Sarajevske ceste, Zagreb dobiva novi južni ulaz. Ovo su važne informacije

- Zato smo i kupili vozila koja vrlo brzo skeniraju registarske oznake i odmah mogu provjeriti tko ima plaćenu kakvu vrstu karte - dodao je Tomašević.

Tomašević je naglasio kako oni koji su kupili godišnju povlaštenu parkirnu kartu, a sada smatraju da im ta karta ne vrijedi novca kojeg su platili da istu mogu vratiti i da će dobiti povrat novca za preostali period u kojem nisu iskoristili parking.

Gradonačelnika su pitali i kada kreće podjela vrećica za plastiku i otpad.

- To bi trebalo krenuti uskoro, a možete i u centrima pokupiti vrećice. Ponavljam, biootpad možete odložiti u bilo kojoj papirnatoj vrećici ili kupovnoj vrećici za biootpad - naglasio je Tomašević.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • TVP 24.10.2024.

    Kad se gradi ne valja, kad se ne gradi opet ne valja…….ali samo još uvijek plaćućim mikijevcima kojima je jako teško shvatiti da žive u gradu, u gradu.

  • državnineprijatelj01 24.10.2024.

    Tramvaj bi trebao ići Sarajevskom, Vatikanskom, Ulicom Savezne Republike Njemačke i spojit se na Aveniju Dubrovnik.

  • krča1 24.10.2024.

    Nećeš nikada više razbojniče!Još malo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare