To je to što me zanima!

Tko je vođa stranke koju su u Austriji osnovali nacisti? Zbog afere ga je ranije otjerao i Kurz

Politico ga je opisao kao proruskog i protuameričkog teoretičara zavjera koji je preporučio liječenje covida lijekom protiv parazita za konje, a danas želi pretvoriti Austriju u „tvrđavu”
Vidi originalni članak

Desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) pobijedila je na izborima za austrijski parlament ali je malo vjerojatno da će dobiti mandat za sastavljanje vlade s obzirom na to da ostale stranke odbijaju ulazak u koaliciju s njom.

- Pri sastavljanju vlade moraju se poštivati temelji liberalne demokracije a to su: vladavina prava, neovisno sudstvo, ljudska prava i prava manjina, neovisni mediji i članstvo u Europskoj uniji - rekao je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Prema zadnjim podacima, FPÖ je os osvojio 29,2 posto glasova, a ÖVP 26,3 posto. Treći su socijaldemokrati s 20,5 posto glasova birača.

Na čelu pobjedničke stranke je Herbert Kickl (55), nadimka 'narodni kancelar', čija je titula nekad bila rezervirana samo za Adolfa Hitlera. Stranku je preuzeo u lipnju 2021. uz premoćnih 88 posto glasova i negodovanje pojedinih stranačkih kolega.

ON DAJE MANDAT Austrijski predsjednik: Na putu prema vladi neću podržati stranke koje su antieuropske

Od prosinca 2017. do 2. svibnja 2019. bio je ministar za unutarnje poslove u tadašnjoj vladi narodnjaka (ÖVP) i krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) kancelara Sebastiana Kurza. To je trajalo do korupcijske afere 'Ibiza', kada ga je Kurz prisilio na ostavku.

Birače je na izborima pridobio porukama o austrijskoj tvrđavi, nepropusnoj za egzotične migrante te politički islam. Uz to, najavio je borbu protiv nepotizma u vladajućim strukturama.

Politico ga je opisao kao proruskog i protuameričkog teoretičara zavjera koji je preporučio liječenje covida lijekom protiv parazita za konje, a danas želi pretvoriti Austriju u „tvrđavu” kako bi je zaštitio od migranata. On je i favorit za novog vođu zemlje i novu veliku glavobolju Europi, piše Politico.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

PRVI PUT NAJJAČI Izbori u Austriji: Desnica slavi s 29 posto glasova, ali nitko s njima sada ne želi koaliciju

Slobodarska stranka, koju su osnovali bivši nacisti 1950-ih i koja je u svijetu poznata po tzv. Ibiza skandalu koji je srušio Kicklova prethodnika Heinz-Christiana Strachea, ima dugogodišnje veze s Rusijom.

Kickl sa čelnicima ne krije naklonost spram Rusije. Stranka je na primjer predložila desetke proruskih rezolucija u austrijskom parlamentu od početka Putinova otvorenog rata protiv Ukrajine. Objavila je također desetke priopćenja u zadnjih godinu dana u kojima je pozvala na ukidanje sankcija Rusiji.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • perogovernao1 01.10.2024.

    Jeli mi može netko objasniti što znači ovo slobodarska,čuo sam je kod one brnabićke a sad o naši deru to

  • 67 30.09.2024.

    Do sada su ga hrvati dizali do nebesa sada ide pljuvacina

  • a nu 30.09.2024.

    e da hoće jednom napravit austriju kakva je nkad bila,živio franjo josip

Komentiraj...
Vidi sve komentare