Prijateljice Kate Stoeckle (18) i Louisa Strauss (17) prikupile su 60 uzoraka ribe iz skupih trgovina i sushi restorana na Manhattanu u New Yorku. Dale su u laboratorij testirati njihov DNK. Pokazalo se da je četvrtina uzoraka jeftina riba loše kvalitete koju su ugostitelji skupo prodavali kao kvalitetnu ribu.
- Uopće nismo očekivale ovakve rezultate. Stvarno volimo sushi. Htjele smo vidjeti što jedemo pa smo uzimale uzorke i kod kuće ih stavljale u alkohol. Ljudi bi trebali dobiti ono za što plate - rekla je Kate. Umjesto skupocjene tune, ugostitelji su djevojkama poslužili ciklide iz umjetnog uzgoja, a umjesto sushija od mediteranskih cipala, podvalili su im manje vrijedne karipske ribe. Neka jela su čak bila spravljena od ugroženih vrsta. Djevojke nisu iznijele imena restorana jer nije jasno jesu li ugostitelji varali namjerno ili su njih prevarili dobavljači. Amerikanci godišnje potroše 70 milijardi dolara na morsku hranu. Troškovi genetskog dekodiranja uzoraka su nekoliko desetaka dolara za svaki uzorak tkiva.