To je to što me zanima!

Tim liječnika iz KB Dubrava je presadio srce koje je stiglo iz Osijeka: 'Pacijent je imao sreće'

''Pacijent je 40-godišnjak koji je imao ludu sreću da je jučer stavljen na listu za čekanje transplantacije srca, na koje pacijenti u pravilu čekaju više mjeseci pa i do godine dana'', kazao je kirurg Davor Barić
Vidi originalni članak

MORH je ranije danas objavio detalje hitnog prijevoza organa iz Osijeka za Zagreb kako bi se pacijentu u KB Dubrava presadilo srce.

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva obavio je hitni zračni medicinski prijevoz transplantacijskog tima i organa. Poletio je u ranim jutarnjim satima iz vojarne Lučko, prevozeći kiruršku opremu na helidrom kod KBC-a Osijek. Od tamo su se s organom vratili u Zagreb i prevezli ga u bolnicu Dubrava.

- Srce je došlo oko pola jedan, iako je to aktivnost koja je počela još jučer predvečer kad smo dobili ponudu za organ iz KBC-a Osijek. Onda je uslijedila organizacija eksplantacije, putovanje eksplantacijskog tima do Osijeka, vađenja organa i povratka u KB Dubrava - kazao je za RTL kardijalni kirurg Davor Barić.

MORH OBJAVIO DETALJE Vojni helikopter letio iz Zagreba u Osijek po srce: 'Sve naše zadaće su od posebne važnosti'

Pacijent je imao sreće i na novi organ nije morao dugo čekati.

- Pacijent je 40-godišnjak koji je imao ludu sreću da je jučer stavljen na listu za čekanje transplantacije srca, na koje pacijenti u pravilu čekaju više mjeseci pa i do godine dana. On je imao sreću da se lociralo srce unutar 24 sata - rekao je Barić.

- Jednom kad kirurg implantira srce i krene proces odvajanja izvantjelesnog krvotoka, onda je funkcija anesteziologa osim održavanja anestezije i procjena kako će se srce snaći u novom krvotoku. Na početku treba procijeniti kolika je vjerojatnost da će samo odvajanje od izvantjelesnog krvotoka proći bez većih tegoba. Ovdje je više-manje išlo sve glatko. No, dodatan izazov nam je bila činjenica da je pacijent bio na visokim dozama lijekova protiv zgrušavanja krvi, ali uz pravovremenu dijagnostiku i sve potrebne mjere predostrožnosti koje smo poduzeli, za sada možemo reći da je i to izregulirano i da ne bi trebalo biti većih problema - pojasnio je anesteziolog Andrej Šribar.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • CallyBerry 04.08.2024.

    kad cujem od prijateljice kakvo je zdravstvo u Njemackoj, zlo mi je. strava nad stravama. i uvijek cu govoriti da su nasi doktori odlicni. nazalost, sustav nam je takav ali kazem, kakav je vani, mi mozemo pjevati od srece. a KB Dubrava, po mojem, ima najbolje timove.

  • Hana banana 04.08.2024.

    Bravo doktorima i cijelom timu...nevjerojatan je osjećaj nekome spasiti život. Sve čestitke!

  • Marta 2 04.08.2024.

    Postovana Mily donator i primatelj moraju imat podudaranje u ABO- sustavu krvnih grupa te po veličini srca. Bolesnik mora proci široku obradu. Zato i Piše u tekstu da je imao veliku sreću da se podudaraju donor i primatelj. Malo se informirajte prije nego bacite strelice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare