To je to što me zanima!

Talijani izgubili bitku, Prošek objavljen na službenoj listi EU?

Talijani tvrde da ime Prošek previše slično njihovom Proseccu te zbog toga blokiraju mogućnost da naše tradicionalno desertno vino zovemo i zaštitimo kao Prošek
Vidi originalni članak

Sedam godina nakon podnošenja izvornog zahtjeva, hrvatski zahtjev za zaštitu tradicionalnog izraza "Prošek" objavljen je danas u Službenom listu Europske unije.

Time se potvrđuje da je prijava u skladu s pravilima za utvrđivanje pravila o zaštićenim oznakama podrijetla i oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima, označavanju i izlaganju određenih proizvoda u vinskoj industriji, a ta su pravila povezana s prihvatljivošću i valjanošću prijave.

Objava aplikacije pokreće postupak prigovora koji traje dva mjeseca od dana objave, a koje mogu podnijeti države članice EU -a, treće zemlje ili bilo koja pravna ili fizička osoba s legitimnim pravima i interesima.

VINARSKI RATOVI Vučković: Talijanski prosecco i hrvatski prošek nisu isto vino

Nakon završetka postupka prigovora, odbor bi trebao donijeti provedbeni zakon kojim se odobrava zaštita tradicionalnom klauzulom ili odbija zahtjev ako uvjeti nisu ispunjeni.

Što je Prošek?

Prošek se proizvodi od tehnološki prezrelog i prosušenog bijelog grožđa i to od loze uzgojene samo u četiri hrvatske regije: Sjeverna Dalmacija, Dalmatinska zagora, Srednja i Južna Dalmacija te Dingač.

Te 2013. u javnosti je stvorena potpuno kriva percepcija jer su se svi ponašali kao da je Prošek zabranjeno vino zbog pobune Talijana. 

I Dalmatinci i vinari sve ovo jako emotivno doživljavaju jer Prošek je dio tradicije, baštine, ostavštine djedova, feštanja po konobama i kalama.

Zašto su se Talijani pobunili?

BURNA POVIJEST OBITELJI LUXARDO Prije 200 godina otvorili su tvornicu Maraschina u Zadru, proizvode ga i danas, ali u Italiji

Susjedi Talijani tvrde da ime Prošek previše slično njihovom Proseccu i da se zna što je to pravi Prosecco i gdje se proizvodi pa nam tako blokiraju mogućnost da naše tradicionalno desertno vino zovemo i zaštitimo kao Prošek.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 23.09.2021.

    prošek je puno sladak..ne bu išlo s mineralnom..nebu gemišt išel tak lako

  • 23.09.2021.

    Prušek je taljanski ko ijole poznaje povjes na Sardiniji ga radili još u 17 stoljeću 1804 već u zapisima Etruščani a poslje ga donesli vamo za vrijeme Tite prije prvo svj rata kasu prodali Istru

Komentiraj...
Vidi sve komentare