Tri vodeća britanska lanca supermarketa pokrenula su hitnu analizu svojih pilećih proizvoda zbog sumnje na smrtonosnu kampilobakteriju. The Guardian je u svojoj istrazi otkrio higijenske nedostatke u dva najveća britanska prerađivača peradi, 2 Sisters Food Group i Faccenda.
Tajne snimke i fotografije otkrile su da radnici meso koje je palo na pod vraćaju natrag na proizvodnu liniju. Zabilježeno je da jednom prilikom tri dana nisu očistili spremnik s toplom vodom za pranje peradi, što znači da je otprilike 250.000 kokoši prošlo kroz prljavu vodu. Otkriveno je i da im je tvornica poplavljena pilećim iznutricama, koje se gomilaju.
Prema najnovijim podacima, oko dvije trećine piletine koja se prodaje u Velikoj Britaniji zaraženo je kampilobakterijom. Iako se bakterija može ubiti kuhanjem, podaci govore da je ona najčešći uzrok trovanja hranom među Britancima. Godišnje se njome zarazi otprilike 280.000 Britanaca, a stotinu ih umre od posljedica zaraze. Simptomi zaraze su proljev, povišena tjelesna temperatura i grčevi u trbuhu. Zaraza je ponekad i smrtonosna.
Statistički podaci pokazuju da je 2003. čak 56 posto piletine na prodaji u Britaniji bilo zaraženo, a u samo pet godina taj se broj povećao na 65 posto.
Godišnji trošak oboljenja za ekonomiju je oko 900 milijuna funti.