To je to što me zanima!

Svjetski je dan zaštite životinja: 'Propisi u Hrvatskoj postoje, ali se i dalje jako slabo provode'

Svjetski dan zaštite životinja slavi se od 1925. godine svakog 4. listopada, na poticaj njemačkog pisca Heinricha Zimmermanna, a ujedno se obilježava i blagdan Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja
Vidi originalni članak

Na Svjetski dan zaštite životinja, udruga Prijatelji životinja upozorila je da i dalje problem predstavlja provedba propisa o njihovoj zaštiti, dok uspjehom smatraju što je napuštanje životinja postalo kazneno djelo.

"U Hrvatskoj i dalje ostaje problem provedbe propisa o zaštiti životinja. Primjerice, veterinarska inspekcija je tek nedavno, zahvaljujući našim upornim prijavama i zahtjevima da postupi sukladno zakonu, odbila dati suglasnost za protuzakonito korištenje životinja u cirkusu i na štraparijadama", rekao je Hini predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Više kazne za ubijanje životinja, zlostavljačima se može zabraniti držanje životinja

Golem uspjeh je, ističe, što je zahvaljujući prijedlozima njihove udruge, od ove godine napuštanje životinja kazneno djelo koje se prijavljuje policiji i sankcionira zatvorskom kaznom.

Povišene su, kaže, kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja, a zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane njihova držanja i nabavljanja.  

Problem su, kaže Oman i veterinari koji mikročipiraju pse izravno s ulice, iako smiju označiti mikročipom samo pse poznatog podrijetla, dok pse za koje se ne zna mikročip majke može označiti samo sklonište.

Neke lokalne zajednice i dalje ne provode kontrolu mikročipiranja pasa, ne (su)financiraju kastracije i ne zbrinjavaju ranjene i napuštene životinje, upozorava Oman.

Psi i vukovi koje je radi borbi držao splitski psihijatar aktualizirali gradnju skloništa 

Kaže i da je slučaj više od 60 pasa i dva vuka, koje je splitski psihijatar držao radi borbi pasa, aktualizirao nužnost da Grad Split što prije krene u izgradnju registriranog skloništa za napuštene životinje.

Dubrovnik je, primjerice, nakon skrbi za pse u neregistriranom azilu na Žarkovici, osnovao svoje sklonište, riješio problem zbrinjavanja napuštenih životinja i već sklopio ugovore s nekim lokalnim zajednicama.

"Izvršenje svih zakonskih obaveza trebaju provesti i ostale lokalne zajednice u Hrvatskoj. Čekamo i na izmjene Zakona o zaštiti životinja i zabranu držanja pasa na lancu", ističu Prijatelji životinja.

Upozoravaju i da godišnji broj zaklanih kopnenih životinja u svijetu premašuje 90 milijarda te stoga kažu kako ohrabruje da je ovogodišnji, prvi put trodnevni, 16. ZeGeVege festival ponovno ponudio bogat program za desetke tisuća posjetitelja i pokazao da su veganski proizvodi namijenjeni svima, a ponuda je svakim danom sve raznolikija.

U Dumovcu Dan otvorenih vrata novog oporavilišta za divlje životinje

U povodu Svjetskog dana zaštite životinja u Zagrebu će se, u organizaciji Grada i Zoološkog vrta u subotu, 5. listopada u Dumovcu od 10 do 14 sati održati Dan otvorenih vrata novog objekta Oporavilišta za divlje životinje ZOO-a, a na Europskom trgu od 10 do 18 sati predstavljanje Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba i udruga za zaštitu životinja te edukacija građana o udomljavanju ljubimaca.

Prijatelji životinja najavljuju i atraktivnu mobilnu izložbu "Za životinje" - Europska turneja 2024., koja putuje kroz veće europske gradove i u unutrašnjosti kamiona opremljenog multimedijalnim sadržajem prikazuje svakodnevicu životinja na farmama. U Zagrebu će se moći besplatno pogledati 4. i 5. listopada. 

Svjetski dan zaštite životinja slavi se od 1925. godine svakog 4. listopada, na poticaj njemačkog pisca Heinricha Zimmermanna, kada se u čast prava životinja prije gotovo sto godina pojavilo više od 5000 ljudi, ističu Prijatelji životinja. Kažu da se ujedno obilježava i blagdan Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja, koji je, kako kažu, bio vegetarijanac.

Svjetski dan životinja proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci kako bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare