To je to što me zanima!

Sveti gral od 18 milijardi dolara leži na dnu Oceana i svi ga žele: 'Nema lakog izlaza iz ove zbrke'

Brod koji je prevozio zlato, srebro i smaragde potonuo je 1708. godine dok je plovio iz današnje Paname prema lučkom gradu Cartageni u Kolumbiji. Trebao je doći do Španjolske. No presreo ga je britanski brod.
Vidi originalni članak

Španjolsku galiju San José, koju zovu najvrednijom olupinom broda na svijetu, Britanci su potopili blizu obale Kolumbije prije više od 300 godina. Prevozila je zlato, srebro i smaragde vrijedne oko 18 milijardi dolara, a burna rasprava o tome tko je zapravo vlasnik spomenutog blaga i što bi trebalo učiniti s olupinom traje i dandanas. Pravo na brod polažu i Španjolska i Kolumbija, ali i američka tvrtka za spašavanje, kao i domorodačke skupine u Južnoj Americi. Nakon sudskih zavrzlama u Kolumbiji i SAD-u, slučaj je sad završio pred Stalnim arbitražnim sudom u Haagu.

Brod je ujedno i groblje

Kolumbijska vlada ostatke plovila želi izložiti u muzeju, ali arheolozi smatraju da bi olupinu trebalo ostaviti tamo gdje jest. Povjesničari pomorstva kažu da je San José groblje (u potonuću je, naime, poginulo 600-tinjak ljudi) i da ga kao takvo treba poštivati.

- Ne vidim lak izlaz iz ove zbrke. Španjolska država, kolumbijska vlada, razne domorodačke skupine, lovci na blago... Mislim da ne postoji rješenje koje bi zadovoljilo sve strane - rekla je Carla Rahn Phillips, povjesničarka i autorica knjige o San Joséu.

Greškom ga propucali

Spomenuti brod potonuo je 1708. godine dok je plovio iz današnje Paname prema lučkom gradu Cartageni u Kolumbiji. Odatle je trebao prijeći Atlantik sve do Španjolske. No presreo ga je britanski ratni brod. Britanci, koji su tad bili u ratu sa Španjolcima, zapravo su htjeli zaplijeniti brod i njegovo blago, ali pogreškom su pucali iz topa i pogodili skladište baruta na San Joséu. Brod je eksplodirao i potonuo u svega nekoliko minuta.

Olupina je ležala na morskom dnu do 1980-ih, kad ju je pronašla američka tvrtka za spašavanje, Glocca Mora. Pokušali su nagovoriti Kolumbijce da uđu u partnerstvo kako bi prikupili blago i podijelili zaradu, no nisu se mogli dogovoriti oko podjele udjela pa je slučaj završio na sudu. Inače, San José, kojeg zovu i "svetim gralom brodoloma", samo je jedan od oko tri milijuna potopljenih brodova na dnu oceana. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • gargamel 100% 04.10.2024.

    Mislim da će sud morati presuditi u korist Engleza, jer je to "najpoštenije" s obzirom na to da su ga potopili, a nisu ga uspjeli na vrijeme opljačkati. Moj konačni odgovor.

Komentiraj...
Vidi sve komentare