To je to što me zanima!

Švedska optužila muškarca za prikupljanje sredstava za ilegalnu terorističku skupinu

Ovaj slučaj događa se u vrijeme osjetljivih odnosa Švedske i Turske koja je zaustavila njezino pristupanje NATO savezu, dijelom jer Ankara optužuje Stockholm da pruža utočište militantima PKK-a
Vidi originalni članak

Švedski tužitelji u petak su optužili turskog državljanina zbog iznude, pucnjave i prikupljanja novca za ilegalnu terorističku Kurdistansku radničku partiju (PKK). 

Ovaj slučaj događa se u vrijeme osjetljivih odnosa Švedske i Turske koja je zaustavila njezino pristupanje NATO savezu, dijelom jer Ankara optužuje Stockholm da pruža utočište militantima PKK-a koje smatra teroristima, kao i Europska unija i SAD. 

Ured švedskog tužitelja objavio je da je to prvi put da je itko u Švedskoj optužen za pokušaj financiranja te militantne skupine. 

IZVJEŠĆE O NACIONALNOJ SIGURNOSTI 'Džihadi' Marko Francišković, neprijatelj broj 1. Ili tek lajavac?

Neidentificirani muškarac optužen je jer je 11. siječnja u Stockholmu uperio pištolj u osobu, pucao u zrak i prijetio uništenjem prostorija ako idući dan ne dobije novac koji je zatražio, stoji u optužnici. 

„Istraga je podržala sumnje da je muškarac djelovao u ime Kurdistanske radničke partije”, priopćili su tužitelji. 

Muškarac je navodno dio raširene organizacije koja prikuplja novac za PKK, te je bio u kontaktu s drugim turskim državljaninom, pritvorenim u Njemačkoj zbog članstva u militantnoj skupini. 

Odvjetnik optuženog Ilhan Aydin rekao je da njegov klijent odbacuje optužbe o iznudi i pokušaju financiranja terorizma, no da prihvaća dio o upotrebi vatrenog oružja. Aydin je naglasio da ne želi da geopolitička situacija zasjeni slučaj njegovog klijenta. 

„Nadam se da on neće biti pijun u igri ili dio pregovora o NATO članstvu”, kazao je. 

BEZ UHIĆENJA Incident u Švedskoj: Četvero ozlijeđenih u tučnjavi, ne sumnja se na terorizam

Švedska je aplicirala za članstvo u NATO-u prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, a želi postati članica prije skupa tog saveza sredinom srpnja u Vilniusu. Uz Tursku, to još mora prihvatiti i Mađarska. 

Finska, koja se prijavila kad i Švedska, postala je članica u travnju usprkos prvotnom protivljenju Turske. 

ROMAN PROTASEVIČ Bjelorusi su pomilovali blogera: Krivili su ga terorizam i klevetu protiv predsjednika Lukašenka

Švedska je priopćila da je zadovoljila sve uvjete trilateralnog pakta s Finskom i Turskom, dogovorenog u Madridu u lipnju prošle godine. 

No Ankara smatra da Stockholm nije učinio dovoljno kako bi umirio njezine sigurnosne zabrinutosti. Razgovori dviju strana nastavljaju se idući tjedan. 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Usora1 10.06.2023.

    Koja farsa, a kad uđu u nato…

Komentiraj...
Vidi sve komentare