To je to što me zanima!

Šuplji dub u Zabiokovlju: 'Naš hrast star je barem 800 godina. Unutra stane desetero djece'

Maria, Luce, Petra, Stipe, Šimuna, Jakova, Gianne i Leona bez straha su pronašli sklonište u svom dubu hrasta medunca. U trenutku fotografiranja u šupljoj unutrašnjosti duba bilo ih je ukupno sedam
Vidi originalni članak

U Zabiokovlju, Zagvozdu i jednom od njegovih zaseoka, Bartulovići nalazi se prostor imena Dubrava u kojem su smješteni stoljetni hrastovi (dubovi) po kojima je ovaj prostor i dobio ime. I ne bi to bilo toliko zanimljivo da se od desetak njih koji u svojim krošnjama kriju stoljetne priče stanovnika Zabiokovlja nije smjestio i jedan reprezentativan koji prema procjenama stručnjaka, a koji su ovih dana obavili sva potrebna ispitivanja kako bi odredili njegovu starost, ali i kako bi ga zaštitili broji stotine kao neki desetljeća.

Po riječima stručnjaka jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji se može pohvaliti svojim godinama koje su se primakle broju tisuću. Nije ovaj hrast zanimljiv samo po svojim godinama već i po svom izgledu koji mami mnoge posjetitelje, ali najviše najmlađe koji u njegovoj unutrašnjosti pronalaze mjesto za skrivanje i igru. Upravo zbog toga što je u sredini šupalj, toliko da u njega može stati desetak manje djece prozvali su ga ‘Šuplji dub’, a po njemu je i udruga koja vodi brigu o cijelom prostoru dobila ime Udruga Šuplji dub Bartulovići.

Šuplji dub

- Pokrenuli smo projekt zaštite i očuvanja jedinstvenog hrasta medunca za što smo dobili ponude certificirane tvrtke Urbani šumari. Radi se o stoljetnom stablu kojeg već generacije stanovnika ovog kraja, zbog specifičnog oblika-šupljine i mogućnosti prolaska kroz deblo, nazivaju ‘Šuplji dub’. Potvrđeno nam je kako je riječ o neprocjenjivo vrijednom i jedinstvenom primjerku stabla, čije procjene starosti idu preko 800 godina. Ovaj hrast je svojevrsni simbol opstojnosti i simbioze mještana i prirodne baštine u surovom kršu dalmatinske zagore - kaže nam Miljenko Bartulović jedan od inicijatora zaštite Šupljeg duba.

TUGA POD BIOKOVOM Nemaju pekarnice ni dućana, a sad im ukinuli i dostavu kruha: 'Pečem i jedem stari, a što ću...'

Stručni dio zaštite ovog duba provodi ovlaštena tvrtka Urbani šumari d.o.o. Zagreb, a voditelj Goran Huljenić mag. ing. urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša je proteklih dana u zaseoku Bartulovići obavio sva potrebna ispitivanje Šupljeg duba. Cilj provedbe ovog projekta kojeg sufinancira Županija splitsko-dalmatinska je kako nam je rečeno, uz zaštitu i očuvanje stoljetnog hrasta medunca sačuvati hrast za mlađe naraštaje te potaknuti održavanje radionica u prirodi na temu edukacija o važnosti očuvanja prirode i šumske zajednice.

- Program je značajan za širu društvenu zajednicu, školski i predškolski uzrast za organizaciju radionica u prirodi, pošto se radi o odnosu, povezanosti i brizi ovdašnjeg čovjeka za šumsku zajednicu i prirodu općenito. Ovaj projekt se provodi prvenstveno kako bi sačuvali ovo jedinstveno stablo za mlađe naraštaje i kako bi im svojim primjerom ukazali na potreban odnos prema prirodi te očuvanju i zaštiti okoliša - rekli su nam stanovnici Bartulovića koji svakodnevno obilaze svoj Šuplji dub. Oni stariji kako bi se prisjetili svoje mladosti i sijela podno duba, a najmlađi kako bi slušali zanimljive priče o biokovskim vilama i vilenjacima. 

Sačuvati stablo za mlađe naraštaje

Maria, Luce, Petra, Stipe, Šimuna, Jakova, Gianne i Leona bez straha su pronašli sklonište u svom dubu. U trenutku fotografiranja u šupljoj unutrašnjosti duba bilo ih je ukupno sedam, ali su tek neki izvirili dok su ih stariji iz unutrašnjosti pridržavali. Osim fotografiranja, slušali su priče i biokovskim vilama.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Tiliaforever 21.10.2024.

    Zaštiti ga i ograditi

Komentiraj...
Vidi sve komentare