Djeca ili odrasli, mladi ili stari, žene ili muškarci - svi odreda uživamo u prilikama u kojima možemo nešto ukusno pojesti. Vjerujemo zato da većina nas ne bi sad mogla odoljeti nekom sočnom burgeru, krumpirićima prženima u dubokom ulju i čokoladnoj torti s tri sloja kreme. Lista je to hrane koja bi se vrlo vjerojatno mogla nastaviti u nedogled, ali ako želimo dugo i kvalitetno živjeti, uz nešto ukusno vrlo je važno jesti i nešto zdravo - za što će pak oni najmlađi često reći: "To mi nije fino".
I fino i zdravo!
Međutim, zašto biste vi ili vaša djeca morali "mučiti" svoje okusne pupoljke? Zašto to nešto zdravo ne bi moglo biti istodobno i fino? Upravo su nas to pitali kuharica Jadranka Pribanić i kuhar Dario Čavlina iz Osnovne škole Ivana Filipovića Zagreb, koji svakodnevno svojim školarcima kuhaju i fine i nutricionistički uravnotežene obroke.
- Oni paze da u školskoj prehrani dominira voće i povrće. Glavni obroci tijekom tjedna sadrže kuhano i pečeno meso, mediteransku i vegansku kuhinju te petkom obavezno ribu. Umjesto kupnje industrijski gotovih proizvoda, kuhari pripremaju domaće kolače prema recepturi hrvatskih kuharica. Djeca s alergijama i zdravstvenim tegobama imaju posebnu prehranu. Potiču djecu da probaju različite namirnice, pogotovo one koje ne preferiraju, te ih educiraju o korisnosti njihove konzumacije. Uz voćni smoothie u planu je uvođenje smoothieja od povrća - objašnjava nam nastavnica matematike Maja Colussi Šupljika.
'Interes djece za zdravlje sve je veći'
Osim što će ovaj kuharski dvojac u školski jelovnik uskoro uklopiti smoothieje od povrća, ove će godine dobiti priliku pripremiti jedan fini i zdravi obrok prema receptu malenog chefa škole, odnosno pobjednika natječaja "Budi chef škole"!
Riječ je o projektu u organizaciji 24sata - čiji je ovogodišnji partner upravo zagrebačka OŠ Ivana Filipovića - kroz koji se želi istaknuti važnost zdravih školskih obroka te na zabavan i kreativan način potaknuti osnovnoškolce da jedu zdravu i nutricionistički uravnoteženu hranu.
U natječaju mogu sudjelovati svi polaznici osnovnih škola u Hrvatskoj - sami ili sa školskim prijateljem, ali u tom slučaju svaki sudionik mora izvršiti pojedinačnu prijavu. Zato ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane školarce da pošalju recept i fotografiju ili video jela putem obrasca za prijavu. Rok za slanje recepata je 17. rujna!
- Mislim da se djeca rado uključuju u ovakve projekte jer mogu pokazati znanje o zdravim namirnicama, ali i prenijeti ga vršnjacima. Vole kad mogu preuzeti ulogu učitelja. Iako primjećujem da je interes djece za zdravlje sve veći, još je kod pojedinaca nedovoljan i zato ih je važno konstantno osvještavati o tome. A što je bolje od nečeg ovakvoga - kaže nasmijana nastavnica, koja je OŠ Ivana Filipovića prijavila u projekt "Budi chef škole" uz poticaj i punu potporu ravnateljice Mirjam Vinković Rangel.
I dok će se nastavnica Maja početkom školske godine potruditi ohrabriti što više svojih učenika da se prijave na natječaj, stručni će žiri, sastavljen od nutricionista, ravnatelja škole partnera i poznatog chefa, 22. rujna donijeti odluku o tome tko ulazi finale natječaja.
Pobjednika čekaju super nagrade!
Odabrani će finalisti uz podršku prijatelja i obitelji potom dobiti priliku pripremiti svoje jelo na završnom eventu 30. rujna, u Rougemarin parku. Nakon što ga pripreme, posebno sastavljen dječji žiri odabrat će konačnog pobjednika i dodijeliti autoru jela titulu chefa škole. Pobjednik također osvaja party za svoj razred te šansu da mu obrok uđe u školsku kuhinju. Čak smo i za finaliste pripremili vrijedne nagrade!
Izuzev toga što će Osnovna škola Ivana Filipovića, kao ponosni partner projekta, ove školske godine uklopiti pobjedničko jelo u svoj meni, to može učiniti i svaka druga osnovna škola čiji su se učenici prijavili na ovaj natječaj. Naravno, ako za takav pothvat postoje uvjeti.
- Drago nam je što ćemo moći implementirati pobjedničko jelo u meni školske kuhinje, neovisno o tome iz koje škole dijete dolazi, jer smatramo da je svijest o zdravoj prehrani dugoročno važna za svu djecu, a pogotovo u današnjem užurbanom načinu života, u kojem se vrlo često njihova prehrana sastoji od brze hrane i nutritivno siromašnih namirnica - ističe za kraj naša sugovornica, koja uz nas, ravnateljicu škole te kuhare Jadranku i Darija, s nestrpljenjem iščekuje ovogodišnje prijave.
Sve detalje natječaja i pravila možete proučiti ovdje.
Organizator projekta su 24sata, a partneri Lidl Hrvatska i BRITA. Partnerske škole projekta su OŠ Ivana Filipovića Zagreb te OŠ Franjo Hanaman Drenovci.