To je to što me zanima!

Sukob povjesničara oko Zvonimirove krune: 'Nije istina'

Zvonimir je bio posljednji okrunjeni hrvatski kralj, a o sudbini njegove krune već se stoljećima raspredaju misteriji. Povjesničari Mato Ilkić i Dejan Filipčić uvjereni su da je ona zapravo gornji dio ugarsko-hrvatske krune koja se čuva u Budimpešti. S tim se ne slaže povjesničar Mladen Ančić
Vidi originalni članak

Gdje je nestala kruna hrvatskoga kralja Dmitra Zvonimira, nije poznato već tisuću godina. Kako je vrijeme prolazilo, bilo je sve više nagađanja, teorija, pretpostavki i tvrdnji. Do odgovora na pitanje gdje je kruna pokušavali su doći mnogi povjesničari i arheolozi koji se pritom nisu mogli usuglasiti, što je dodatno pojačavalo misterij u kojem je i svatko u široj javnosti imao neku svoju tezu. Posljednjih dana tema o kruni iznova je otvorena i već je poprimila blago kontroverznu konotaciju s obzirom na to da se stručnjaci ponovno ne slažu. Posljednja teorija, naime, kaže da je kruna kralja Zvonimira uklopljena u krunu svetog Stjepana, odnosno ugarsko-hrvatsku krunu, te da se nalazi u Budimpešti, u mađarskom parlamentu. U to su uvjereni arheolog prof. Mato Ilkić sa Sveučilišta u Zadru te povjesničar i arheolog Dejan Filipčić iz Karlovca. Ovu su tezu zajednički elaborirali u znanstvenom radu "Kolomanova ostavština u sjevernoj Dalmaciji", koji je objavljen u posljednjem broju časopisa Starohrvatska prosvjeta.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • zakonski 16.06.2024.

    Tko je bio prvi slavenski kralj, a tko prvi hrvatski ?Koliku je ulogu u stvaranju kraljevina i civilizacija EU odredio crkveni raskol.Kako u stvarnosti izgledaju prve kraljevske krune i kraljevsko prstenje ?Zašto je Bela proglasio slobodne hrvatske kraljevske gradove i oslobodio ih plaćanja poreza ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare