To je to što me zanima!

Šuker: Ne tražimo pomoć MMF-a, ne treba nam tutor

Poslovni list Handelsblatt tvrdi kako je iz krugova MMF-a doznao da su Hrvatska i Bugarska tražile pomoć. Naša vlada je to dosad odbijala potvrditi
Vidi originalni članak

Hrvatska je zatražila financijsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, piše poslovni list Handelsblatt uz pozivanje na izvore iz MMF-a. Navode i kako su im u MMF-u rekli kako će o zahtjevima zemalja odlučiti u najkraćem mogućem roku. Uobičajeno je da se molbe za pomoć riješe u roku od tjedan dana. Osim Hrvatske, pomoć je tražila i Bugarska, tvrdi list.
 - Hrvatska ne pregovara s MMF-om o hitnom zajmu niti joj treba tutor - rekao je Ivan Šuker, dodajući da su u tijeku uobičajene kontakti s tom ustanovom.
Aranžman s MMF-om bi značio da Hrvatska dobija najjeftinije kredite za popunjavanje proračunskih rupa, ali zauzvrat mora ispuniti uvjete koje joj MMF postavi. Oni se obično svode na kresanje socijalnih prava, privatizaciju neprivatiziranih poduzeća i rezanje administrativnog aparata države. Guverner Rohatinski smatra da nam pomoć MMF-a nije nužna, niti bi bila dobra. Vlada ju može zaobići samo ako hrabro krene u reforme.

HUP OD VLADE TRAŽI HITAN REBALANS PRORAČUNA
Hrvatska udruga poslodavaca od Vlade je zatražila hitan rebalans proračuna. Također traže da se rebalans pojasni MMF-u. U HUP-u smatraju da treba usporediti i primijeniti strane uspješne proturecesijske mjere te riješiti problem tržišta rada.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • smoker35 12.07.2009.

    lijepo svoje plaće 20% dolje,ručak u saboru bar 20kn ko mi obični smrtnici kad idemo na gablece a imamo 5 puta manje plaće,kava u kantini na 7kn,sa mlijekom 10kn,mobiteli limit 200kn na mj.,povrat prijevoza samo kad idete u sabor po cijeni autobusne karte ili vlaka-sa tim možete pokriti vlastiti auto-ni ja neidem službenim na posao.kad vas nema odbija se dnevnica...sa T-COM-a država se prebaci na npr. optima telekom radi ogromne uštede i na tele2...mirovine po stažu a ne povlaštene----evo vam rebalans od 2 000 000kn mjesečno!--al neće banda...

  • Gatsby 10.07.2009.

    Ako niste znali slogan \"Stegnite pojas\" je slogan MMF-a. Uvjeti nisu tako strogi kako ih Šuki prikazuje , postoje neke kvote koje se moraju ispuniti izbalansirati i sl. Najveći problem je što MMF vrši kontrolu nad tim novcem kako se troši i gdje se troši. Socijalni program nije problem zato što su socijalna davanja daleko ispod prosjeka propisanih standardima MMF-a. Dakle , kredit od kojeg se ne može kupiti malo socijalnog mira čitaj - glasova na izborima, malo ukrasti i nešto malo uložiti u privredu , njima nije kredit. MMF ne pruža samo novčanu već i stručnu pomoć jer im je od interesa da da taj novac vrate nazad.

  • smoker35 10.07.2009.

    ne treba tutor?treba vama mnogo toga,što se bojite MMF-a?imate previše putra na glavi?treba vama vanjska revizija i sve što otkriju u javnost,da konačno počne lov na vještice-dobrovoljno se javljam za egzekutora volontera,bila bi mi čast i neopisivo veselje

Komentiraj...
Vidi sve komentare