To je to što me zanima!

Sudac koji je zlostavljača žene i djece osudio na 25 godina: 'Ja samo savjesno radim posao'

Zlostavljač je imao 17 godina kad je 14-godišnju djevojčicu njegova obitelj kupila tada od njezine majke. Od tada kreće njegovo iživljavanje nad nesretnom djevojčicom, danas ženom te njihovom djecom koje je trajalo od 2005. do 2019. godine kad je žrtva s djecom uspjela pobjeći.
Vidi originalni članak

Sudac Županijskog suda u Rijeci Domagoj Vučkov na jedinstvenu kaznu zatvora od 25 godina osudio je muškarca (36) iz središnje Hrvatske, za niz teških seksualnih delikata i kaznenih djela protiv braka, obitelji i djece. Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci, pod njegovim predsjedanjem.

Zlostavljač je imao 17 godina kad je 14-godišnju djevojčicu njegova obitelj kupila tada od njezine majke. Od tada kreće njegovo iživljavanje nad nesretnom djevojčicom, danas ženom te njihovom djecom koje je trajalo od 2005. do 2019. godine kad je žrtva s djecom uspjela pobjeći. 

Kazna od 25 godina zatvora najveća je jedinstvena sankcija u slučaju seksualnih delikata i kaznenih djela protiv obitelji i djece ikad izrečena u Rijeci od samostalnosti Hrvatske, a ujedno je i rijetka u Hrvatskoj, s obzirom na to da su se za kaznena djela na štetu žena i djece izricale uglavnom niske, sramotne presude. Kako se radi o kazni većoj od pet godina, sud je produžio okrivljeniku istražni zatvor u kojem se nalazi od ožujka prošle godine.

Ova je presuda pozitivan pomak u sudskoj praksi koju bi trebali slijediti sudovi diljem Hrvatske.

Sudac za 24sata: 'Ja samo radim svoj posao'

Zvali smo suca Domagoja Vučkova koji nije želio puno govoriti o presudi na koju sad zlostavljač ima pravo žalbe, a ako se bude žalio o toj će presudi odlučivati Visoki kazneni sud RH.

- Ja samo savjesno radim svoj posao, sudim po najboljem znanju, savjesti i utvrđenim činjenicama koje proizlaze iz dokaznog postupka - kratko je za 24sata rekao Domagoj Vučkov, sudac Županijskog suda u Rijeci. Navodeći da prije svega žrtvi i njenoj djeci treba mir.

Zlostavljača je proglasio krivim za kaznena djela precizirana u osam točaka presude, a kako je sudac Vučkov prilikom izricanja presude izjavio, osuđen je zbog šest kaznenih djela povrede djetetovih prava, dva silovanja, još četiri teška kaznena protiv spolne slobode i kažnjivo djelo trgovanja ljudima. 
 
Za šest slučajeva silovanja vlastite supruge dobio je pojedinačne kazne od po osam godina zatvora. Suprugu kada mu je bila izvanbračna i u braku vrijeđao je, tukao, omalovažavao, prijetio joj smrću, držao je u odnosu zavisnosti, pa je protiv njene volje i bez pristanka s njome imao spolne odnose. Tako je ona šest puta tako ostala trudna i rodila šestero djece u razdoblju od 2005. do 2017. godine.

U prvoj točki presude sadržano je niz slučajeva fizičkih i psihičkih maltretiranja supruge i maloljetne djece, što je počelo još početkom 2005. godine, pa trajalo do veljače 2019. godine.

Suprugu je stalno psihički i fizički zlostavljao, prijetio da će je prijaviti da živi ilegalno u Hrvatskoj ako bilo što poduzme te da će joj oduzeti djecu te da će je ubiti ako ga ostavi, a pritom ju je tukao cijelo vrijeme i dok je bila trudna, kao i njihovu djecu.

Idi na 24sata