To je to što me zanima!

Studenti u strahu da će se kvaliteta obroka u Studentskim centrima smanjiti: 'Bojim se...'

Studenti, koji su ionako nezadovoljni raznovrsnošću menija, strahuju da bi ovakva odluka mogla dodatno smanjiti kvalitetu obroka...
Vidi originalni članak

U proteklih 12 godina cijene energenata porasle su tri puta, a inflacija, prelazak na euro i kriza na tržištima proteklih godina cijene namirnica povećale su barem dvostruko, a rasle su i plaće zaposlenika Studentskih centara. I upravo zbog svega navedenog, kažu nam naši sugovornici, postoji realna opasnost da Studentski centri ili smanje kvalitetu obroka, ili posluju u minusu. 

Naime, Vlada RH pustila je na e-Savjetovanje Nacrt prijedloga Pravilnika o izmjeni Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata kojim se centrima odobrava dodatnih 20 posto na za mjesečne račune ispostavljene za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2025. godine. Studenti, koji su ionako nezadovoljni raznovrsnošću menija, strahuju da bi ovakva odluka mogla dodatno smanjiti kvalitetu obroka.

- Sigurna sam da ti ljudi u Studentskom centru daju sve od sebe, ne mogu ni oni napraviti čuda od namirnica s kojima raspolažu. Mi smo već apelirali da bi voljeli više ribe na meniju, različitih tjestenina i rižota, a manje pohanog i prženog. Trendovi u prehrani se mijenjaju, a bojim se da neće biti novca niti za održati ovaj standard, a kamoli da se uvode nove, raznovrsnije i kvalitetnije namirnice – objašnjava na studentica Martina koja je, unatoč primjedbama na prehranu, zahvalna što može pojesti povoljan obrok što joj omogućuje da za druge potrebe ima bolji budžet.

ZAVRŠILI UPISI Na sveučilište u Mostaru upisuje se sve više stranih studenata, najviše ih dolazi iz Hrvatske

Upravo na tragu ovoga o čemu se ova mlada studentica referirala, niz je komentara na e-Savjetovanju gdje se ukazuje na nužnost povećanja državne potpore Studentskim centrima, ne samo kako bi poslovali pozitivno, već i kako bi se studentima mogli osigurati različitiji meniji. 

Naime, cijene u Pravilniku o prehrani definirane su 2012. godine. Od tada do danas sve je poskupjelo u više navrata, a posebno proteklih nekoliko godina.

- Pravilnik o prehrani, u kojem su definirane cijene 2012. godine, govori o tome da će se na razini godine donositi posebnom Odlukom izmjene cijena meni obroka, te drugih jela i proizvoda, što zapravo nije napravljeno do ove godine, kada se podigla subvencija za 20 posto u odnosu na ispostavljene mjesečne račune, što je vrlo mali postotak podignute subvencije kada gledamo period od zadnjih 10 godina, a to je apsolutno nedovoljno jer se subvencija zasigurno mora podignuti znatno, znatno više da bi sustav bio donekle održiv i kvalitetan! Sagledavajući sve činjenice, poskupljenje sirovina, energenata, povećanja minimalne plaće u RH, te drugih stavki, koje su se neke povećale i više od tri puta, tada je vrlo razumljivo da bi se žurno trebao donijeti novi Pravilnik o prehrani jer na ovakav način će vrlo brzo doći upitno poslovanje svih Studentskih centara u RH – stoji u jednom od apela na e-Savjetovanju. 

I nije jedini koji se negativno referirao na predloženih 20 posto subvencije.

- Predložena (trenutna) potpora od 20 posto ne uzima u obzir stvarne makroekonomske faktore od 2013. godine! (izvor: Hrvatska narodna banka). Visoki svakodnevni rashodi studenata ukazuju na potrebu za većom prilagodljivošću. Prodaja po cijenama nižim od nabavnih nije održiva. Kako bi se osigurala kvaliteta studentskog standarda, stabilnost sustava i konkurentnost svih dionika, nužno je povećanje barem pet puta veće od predloženog – stoji u drugom komentaru. 

Neki su se potrudili iznijeti i indeks rasta plaća, namirnica i energenata kako bi argumentirano dokazali zašto 20 posto nije dovoljno. Između ostalog u objašnjenju stoji: 

OBJAVIO AZVO Objavljene konačne rang-liste jesenskog upisa na fakultete...

"Trenutno je za preko 20 jela iz Pravilnika nabavna vrijednost sirovina skuplja od prodajne. Prodaja ovih proizvoda izravno šteti našim ustanovama. Sukladno Zakonu o trgovini, ovakvo što je strogo zabranjeno. Nabavna cijena struje u periodu od 12 godina, od 2012. do 2024., narasla je više od tri puta. Indeks rasta je 326,9. Struja je glavni energent u Studentskom centru u Splitu, zatim slijedi lož ulje čiji indeks rasta iznosi 175,3, dok je plin na posljednjem mjestu s indeksom rasta od 149,8. Primijenimo li ove stope rasta cijena na cijenu menija obroka definiranu pravilnikom iz 2013. godine od tri eura, današnja cijena menija obroka trebala bi biti minimalno 5,5 eura. Dodatak na subvenciju trebao bi biti 215 %, a ne 20 %, koliko je predviđeno pravilnikom".

Neki su bili i oštriji, prognozirajući da je to najbolji put za uništiti studentski standard u Hrvatskoj, koji je, navodi se, iz godine u godinu ionako sve lošiji.

Hoće li Vlada imati sluha i uvažiti opaske aktivnih sudionika e-Savjetovanja te povećati postotak subvencije ili će studentski centri morati srozati kvalitetu usluge ili poslovati s manjkovima, tek ćemo saznati.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Ursula 23.09.2024.

    Studenti neka onda jedu di vlada jede,a vlada neka papa studentsku hranu!Studenti su naša budućnost,a od vlade niš' koristi!!

  • ledybugy 23.09.2024.

    Pitajte što osnovnoškolci jedu, splačine, niti u zatvorima ne dobivaju takve obroke. Gradovi uzmu najjeftiniju ponudu od pekara i sličnih onda to djeci nude. jbla vas ovakva država i način rada, nekada su djeca imala kuhane obroke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare