Studenti u Hrvatskoj žele zdraviju prehranu i spremni su platiti više za zdraviji obrak u studentskim restoranima, pokazalo je istraživanje koje je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa chefom Matom Jankovićem. Upitnik je tijekom deset dana lipnja u potpunosti popunio 8.291 student, a pristupilo mu je 14.626 ispitanika.
Istraživanje je pokazalo kako 77% studenata jede u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće, dok samo 7% tu uslugu ne koristi gotovo nikad.
Više od 80% studenata u anketi navodi kako mogu izdvojiti do 50 kuna dnevno na prehranu, a njih 76% spremno je platiti više za zdraviji meni.
Navodi se kako je studentima u prehrani najvažniji okus, zatim slijedi okruženje i kontrola tjelesne težine, a cijenu ne smatraju najvažnijim elementom. Isto tako, 67% ih smatra kako se njihove studentske prehrambene navike razlikuju od toga kako jedu kod kuće, te radije biraju jesi u studentskim restoranima nego u pekarnicama.
Većina studenata, 86%, jede meso, potom voće i povrće, 78%, slijede salate, 59%, tjestenina, 56%, žitarice, 32% i riba, 24%, navodi se u istraživanju.
Samo polovica (49%) ih je zadovoljna cijenom i osobljem u studentskim restoranima, a najviše im nedostaje raznovrsnost ponude, kvaliteta jela i dostupnost povrća.
- Koliko je studentima važno da se i njihov glas čuje po pitanju studentske prehrane pokazuje interes za ovaj projekt. Pitanje studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga sukreiraju i sami studenti - navodi se u priopćenju izjava ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.
Od ukupnog broja studenata koji su ispunili upitnik, 70% su studenti preddiplomskog, a 30% diplomskog studija. 64% ispitanika su studentice, a 36% studenti.