To je to što me zanima!

Stres: 'Bojim se, čim pomislim na maturu, uhvati me nervoza'

Veliko istraživanje otkrilo je razinu stresa kod srednjoškolaca. Šest mjeseci prije državne mature čak 59% hrvatskih maturanata pod izuzetno velikim su stresom
Vidi originalni članak

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Šest mjeseci prije državne mature hrvatski maturanti pod velikim su stresom. Prema istraživanju Društva za psihološku pomoć, portala mojamatura.net i Otvorenog učilišta Algebra, čak 59 posto maturanata pod izuzetno je velikim ili vrlo velikim stresom pola godine ranije. Kako se ispit približava, učenici su pod sve većim pritiskom zbog kojeg im vremenom pada samopouzdanje. Simptomi stresa koje su naveli maturanti u istraživanju su neprestano razmišljanje o rezultatima, teško koncentriranje, rastresenost, česte promjene raspoloženja i nemir. Najviše samopouzdanja imaju u vezi stranog jezika, zatim iz hrvatskog jezika, a najmanje su optimistični u vezi rezultata iz matematike. Šest mjeseci prije državne mature većina maturanata priznaje da nisu dovoljno informirani o pojedinim studijima. U toj su fazi učenici koji ove godine idu u završni razred srednjih škola u Hrvatskoj.

Prijave za ispite državne mature počele su 1. prosinca 2014. godine, a traju do 2. veljače 2015. godine.

Paralelno, od 7. siječnja počele su prijave za studijske programe i trajat će do 17. srpnja. Učenici prijavljuju i rangiraju željene fakultete. Osim što razmišljaju što će studirati, moraju se fokusirati i na pripreme za najvažniji ispit. Uspjeh na državnoj maturi važan je za 88 posto maturanata. Većina njih se upravo zbog toga odlučuje za organizirane grupne ili individualne pripreme.

Većina srednjih škola organizira pripreme poslije nastave, ali mnogi se roditelji i učenici odlučuju na dodatno plaćanje kako bi uspjeh bio što bolji. Jedna od njih je i osječka maturantica Nora Johum.

- Za nekoliko dana počinjem s pripremama za maturu koje će me stajati više od 1000 kuna. Imat ću 40 sati matematike i 30 sati engleskog jezika, a tjedan dana prije državne mature imat ćemo i dodatne vježbe - rekla nam je ova učenica četvrtog razreda Treće gimnazije u Osijeku.

Stres joj također nije strani pojam.

- Uf, itekako sam pod stresom. Nemamo dovoljno vremena ni za pripremu redovitih školskih ispita, a kamoli za državnu maturu. I zbog toga se pomalo plašim jer znam koliko je državna matura bitna za daljnje planove. O uspjehu na državnoj maturi ovisi što ću studirati - kaže Nora, koja još nije sigurna što želi upisati. U kombinaciji su ekonomija te učiteljska, policijska i umjetnička akademija. Gimnazijalka Ivona Mautner iz Gimnazije Požega zna što želi studirati - stomatologiju. Stres ju je već počeo preuzimati.

- Kako se matura približava, sve više sam pod stresom i malo me je strah kako će sve proći. Priznajem da me hvata nervoza - kaže Ivona.

Ona se odlučila sama pripremati i neće ići na instrukcije.

- Svaki dan učim od dva do tri sata. Najviše pažnje dajem učenju obaveznih predmeta na maturi, tj. hrvatskom, matematici i stranom jeziku. Prijašnje su me generacije upozorile da je matematika najzahtjevnija. Nama su maturu pomaknuli za lipanj pa očekujemo da će biti još teže nego prije. Matematike se najviše bojim - otkrila nam je Ivona. Potpuno suprotan stav ima Martina Brkić iz Rijeke. Njoj problem nije matematika, iako je nije slušala u posljednje dvije godine u Školi za primijenjenu umjetnost, nego esej iz hrvatskog jezika.

- Matematika mi je uvijek dobro išla pa mislim da s tim neću imati problema. No ipak ću za pomoć oko instrukcija pitati svoje dobre prijatelje studente kojima matematika dobro leži, tako da ću s njima vježbati prije ispita. Najviše me je strah eseja iz hrvatskog jezika i tema - rekla nam je Martina koja će se početi pripremati za maturu idućeg mjeseca. Zasad se posvetila maturalnom radu, a nakon toga će, kaže, učiti dan i noć.

- Jako se bojim mature i svaki put kad se ona u školi spominje, uhvati me nervoza jer se bojim da se neću uspjeti dobro pripremiti. Bojim se i da slučajno ne bih učila iz pogrešne literature - otkrila nam je Martina, koja želi upisati likovnu ili dramsku akademiju u Zagrebu.

Iako smatra da je državna matura dobar sustav rangiranja znanja, Iva Mavrek iz Varaždina nije ostala imuna na nervozu prije mature.

- Već sam sad lagano pod stresom, a mislim da ću s približavanjem mature biti još više. Bojim se jer gradivo četvrtog razreda je svježe, ali gradivo iz prijašnjih razreda mi je nekako u magli. Mislim da uspjeh ovisi i o zadacima. Svake godine su drugačiji, a treba ostvariti što bolji rezultat kako bih se upisala na fakultet - rekla nam je Iva, učenica 1. varaždinske gimnazije. Odlična je učenica i puno uči. Već je počela s pripremama iz matematike koju organiziraju profesori u Strojarskoj školi u Varaždinu.

- Vrlo sam zadovoljna načinom na koji nam profesori objašnjavaju gradivo i pripremaju nas za maturu. Znam da mnogo gimnazijalaca ide na te pripreme - kaže Iva koja želi upisati Prirodoslovno-matematički fakultet ili strojarstvo.

Njezinu nervozu ne dijeli Zvonimir Sokolović, maturant Tehničke škole iz Slavonskog Broda. On kaže da ga uopće nije strah državne mature.

- Od prvog razreda srednje škole program nastave i većine predmeta prilagođen je i usmjeren polaganju državne mature, od hrvatskog i engleskog pa do matematike i drugih predmeta.

Nisam još počeo učiti jer na nastavi s profesorima puno radimo na državnoj maturi. Što se plaćenih instrukcija tiče, trebat će mi instrukcije samo iz matematike, nešto mi taj predmet nije baš išao najbolje od ruke - rekao nam je Zvonimir, koji želi upisati studij turizma. Vjeruje da će u toj grani gospodarstva naći posao jer se stalno razvija i raste u Hrvatskoj. I dok su neki bivši maturanti, a sadašnji studenti, plašili svoje kolege koji završavaju srednju školu, Splićanin Ivan Mrvoš ima potpuno drugačiji stav. On je položio državnu maturu prošle godine i nije baš ostao impresioniran težinom ispita.

- Državna matura bila mi je prelagana. Neki su zadaci bili toliko lagani da mislim da bi ih i osnovnoškolci znali - kaže Ivan, koji nije bio pod stresom.

- Imao sam malu tremu, što mislim da je normalno, ali nisam se plašio niti osjećao nekakav stres - rekao nam je Ivan.

Njegov opušteni stav ipak ne treba u potpunosti slijediti, ali maturantima savjetujemo da rade na svojem samopouzdanju i posvete se učenju.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • MusKarac_2 21.01.2015.

    A ovih 41% boli kurac za maturu i imaju pravo, jer ta matura je jedno obično smeće skupa sa svim hrvatskim fakultetima, sad mi slobodno stavite minuse, a kad i ako upišete fakultet onda ce te vidjeti o cemu pricam. Programi stari 50 godina se uče na fakultetima i time ne konkuriramo nikome, pa se onda svi čude kako nema posla. HRVATSKI FAKULTETI SU SMEĆE I TIM DIPLOMAMA SI JA BRIŠEM ŠUPAK, A JOŠ MANJE CIJENIM FAKULTETSKI OBRAZOVANE LJUDE (tj ne cijenim ih uopce) jer znam kakvi su fakulteti, da su jedno veliko govno.

  • BožoAdamić 21.01.2015.

    Gluposti! Pa pisao sam maturu i znam kako je to... profesori prvo dobro uplaše djecu, čast iznimkama! Da se mora učiti mora se ...ali da se treba bojati toga i plašiti kao većina učenika..NE Opet znam iz iskustva došao sam na Hrvatski Ispit i pisanje eseja...nisam otvorio knjigu i položio sa Vrlo dobrim!! Ima tu još štošta ali..."o tom po tom"

  • say_what 20.01.2015.

    Ne žalim niti jednog od maturanata. Ja sam također maturirao od kada je počela državna matura, nisam dane provodio po kafićima nego sam u 4 godine srednjoškolskog obrazovanja učio. Položio sve predmete na maturi sa pet i upisao željeni fakultet. Ispiti mi nisu bili stresni jer sam bio uvjeren u svoje znanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare