To je to što me zanima!

Što su to Bush i ekipa davno obećali Gorbačovu i zaboravili? Sad ih Putin podsjeća u Ukrajini

NOVI EXPRESS Malo poznati dokumenti iz američkih arhiva otkrivaju detalje o pregovorima zapadnih sila s vođama bivšeg SSSR-a i čvrstim usmenim obećanjima o uvažavanju sigurnosnih interesa buduće Rusije...
Vidi originalni članak

Eskalacija krize na europskom istoku ponovno je aktualizirala staro pitanje, koje već skoro dva desetljeća opterećuje odnose Rusije i Zapada: je li Zapad doista obećao tadašnjem sovjetskom vodstvu da neće biti proširenja NATO saveza? Ovaj je put za to izravno zaslužan Kremlj, koji svoje posljednje diplomatske poteze opravdava strahom od daljnjeg širenja NATO saveza na istok, u Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju, ultimativno zahtijevajući od Washingtona da se okonča daljnje proširenje NATO-a. Ruski vođa Vladimir Putin optužuje Zapad da je obmanuo Rusiju kad je u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza zadnjem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu obećao da se neće širiti na istok, na što na zapadnoj strani odgovaraju da je to laž i da zapadne sile SSSR-u nikad nisu ponudile formalno jamstvo da se u budućnosti neće širiti na bivše komunističke zemlje, ali i da Moskva time namjerno iskrivljava povijesne činjenice kako bi potaknula antizapadni resantiman kod kuće.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • NightFury 28.01.2022.

    Neovisno jel bilo dogovora ili ne. Znači Rusija širenje NATO-a na istok smatra prijetnjom, pa postavlja vojsku na granicu Ukrajine kao odgovor. Zašto se NATO onda širi na istok ako postoji mogućnost da će zbog toga izbiti rat? Jel nije njihov cilj očuvanje mira?

  • Knez Drpimir 28.01.2022.

    Pazi ti ovo: "Jadni Rusi" su nasamareni jer da nisu dobili obecanje ne bi napustili okupirane krajeve Europe i "dopustili" Njemackoj ujedinjenje. Istovremeno je i Ukrajina prepustila svoje nuklearno naoruzanje uz garancije Rusije koje su ovi prkrsili. Pljuc!

Komentiraj...
Vidi sve komentare